Nyheter Maritimt
Fra grønn farge på kontainerne til grønt drivstoff. Også skipsfarten går nå i riktig retning. Foto: Pexels/Tom Fisk

Aker Clean Hydrogen og Kuehne+Nagel samarbeider om grønn kontainerfrakt

Som vi nevnte i dagens nyhetsoversikt samarbeider de to selskapene om å dekarbonisere den maritime logistikken. Stikkordet er grønt drivstoff.

Mens Aker Clean Hydrogen produserer grønn hydrogen, ammoniakk og metanol, er Kuehne+Nagel verdens største sjøfraktspeditør.

Målet skal derfor nås ved å få Kuehne+Nagels skip over på grønt drivstoff – levert av Aker Clean Hydrogen.

De fossilfrie skipene kommer i 2024

Selv om det per nå ikke er noen av skipene til Kuehne+Nagel som takler det grønne drivstoffet, slipper man heldigvis å vente lenge. Nye skip med motorer som takler grønt drivstoff er nemlig under produksjon, og skal sjøsettes allerede i 2024.

De to selskapene har derfor ikke mer enn enn tiden av veien om kabalen skal gå opp. Det nye partnerskapet pålegger derfor begge selskapene å bidra aktivt til en oppskalering av fossilfri shipping.

Rent konkret innebærer det at Aker Clean Hydrogen skal sikre tilgang til grønt drivstoff, mens Kuehne+Nagel skal prioritere booking av miljøvennlige kontainere mot sine transportører.

Et viktig skritt i riktig retning

Aker Clean Hydrogen og Kuehne+Nagel har allerede startet samtaler med kontainerskipseiere som deler ambisjonen om fossilfri skipsfart, og som vurderer å bygge om til hydrogen-, ammoniakk- og metanolmotorer.

Målet er naturlig nok å inngå partnerskap med disse transportørene, slik at Kuehne+Nagels kunder fremover skal kunne kjøpe riktig mengde grønt drivstoff til lasten deres via Mass-Balance-Consept, slik at de raskt og effektivt kutter unødig CO2-utslipp i egen forsyningskjede.

— Et «Mass-Balance-Concept» er helt avgjørende i overgangen til å erstatte fossilt drivstoff med grønt drivstoff som hydrogen og ammoniakk, sier Arne Faaberg – adm. dir i Kuehne+Nagel Norge.

— Samarbeidet med Aker Clean Hydrogen bidrar til at vi når vårt mål om en lavkarbon forretningsmodell. Sammen med dem og våre transportørpartnere vil vi kunne tilby sertifisert grønt containerforsendelse, sier han.

Knut Nyborg, adm. dir i Aker Clean Hydrogen

— Shipping står for rundt 3 prosent av verdens totale utslipp, sier Knut Nyborg, administrerende direktør i Aker Clean Hydrogen.

Med dette samarbeidet er vi derfor godt posisjonert i overgangen mot en mer bærekraftig fremtid for global skipsfart, avslutter han i dagens pressemelding.

PS: Vi har en intervjuavtale med Aker Clean Hydrogen i neste uke. Er det noe DU vil vi skal spørre om? I så fall er det bare å sende oss en epost!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.