Nyheter Nyheter
Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge, foran den hydrogendrevne reservestrømsløsningen på taket av Telias tidligere lokaler i Nydalen. Foto: Telia

Telia bruker hydrogen som reservestrøm på basestasjoner

Hydrogengass blir dermed et grønt alternativ til dagens dieseldrevne aggregater på 7 nye basestasjoner over hele landet.

Den 24. mars fortalte vi om Telias fossilfrie basestasjon på Trollstigen, som går på en kombinasjon av sol, vind og hydrogen.

— Når vi klarer å tilby miljøvennlig mobildekning på et så værhardt og øde sted kan vi klare det overalt, sa Martin Gyllenhammar fra Telia til Hydrogen24 den gangen, og i dag kom altså bekreftelsen som viser at han hadde rett.

Grønn reservestrøm på ni basestasjoner

Når strømmen går, er jobben til basestasjonenes reservestrøm å sørge for at mobildekningen ikke faller bort. Og det er altså reservestrømmen Telia nå skal drive ved hjelp av hydrogengass, i stedet for den tradisjonelle løsningen som er dieselaggregater.

Telias første basestasjon med grønn reservestrøm sto klar i Tønsberg i 2016, og litt senere fikk en basestasjon i Nydalen i Oslo samme løsning. Med syv nye basestasjoner (tre i Finnmark, to i Agder, en i Sogn og Fjordane og en i Troms) har altså Telia ni basestasjoner på grønn reservestrøm.

Bærekraftig 5G på Trollstigen: Denne basestasjonen går på sol, vind og hydrogen

Et svært miljøvennlig alternativ

— Det er et krav fra myndighetene at våre basestasjoner skal være utstyrt med nødstrøm for mellom to og fire timer ved hjelp av batterier. I tillegg stiller Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (NKOM) krav om 72-timers oppetid i utvalgte kommuner, og her har vi frem til nå brukt dieselaggregat i tillegg, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge i dagens pressemelding.

— Hydrogensystemet vi nå skal bygge på basestasjoner i Vardø, Vadsø, Lakselv, Bygland, Iveland, Nordreisa og Solund er dermed et svært miljøvennlig alternativ til dieselaggregatene, sier han.

100% utslippsfritt: Nå kan oppdrettsnæringen si farvel til dieselaggregat

Skryt fra Nkom

— Nkom har fokus på bærekraftige tiltak og alternativer som bidrar til å redusere miljø- og klimaavtrykket, sier Elise Lindeberg, sikkerhetsdirektør i Nkom. Solid og pålitelig digital infrastruktur basert på gode grønne teknologiske løsninger, kan gi viktige bidrag til bærekraftige tiltak, næringsutvikling og innovasjon i hele landet.

— Derfor er Telias satsing på bærekraftige alternativer viktig, og vi i Nkom vil utfordre teleoperatørene ytterligere fremover når det gjelder bærekraftige alternativer, sier hun.

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Dette er bare starten

Foto: Telia

Telia Norge vil fremover ha flere basestasjoner med hydrogengass som drivstoff til aggregatene:

— Vi planlegger å installere løsningen på ytterligere seks basestasjoner i 2022, og er dessuten i gang med å se på løsninger for basestasjoner som blir en del av Forsterket Ekom-programmet neste år, sier Svendsen.

Slik virker det

Hydrogencellen består av to små hytter hvor hydrogenflaskene står – disse er plassert tett inntil den eksisterende basestasjonen. Hydrogenet leveres via rør inn til hytta stasjonen står i, hvor det er en ventil som reduserer trykket på veien.

Hydrogenet blir da tilført sammen med luft i brenselcellen og sammen skaper de en reaksjon som gjør at vi får strøm. Brenselcellen er koblet opp til likeretter, og vil da ta over strømforsyningen ved nettutfall. Dette styres av controller-modulen som da er koblet opp mot Telias egne alarmer.

Slik skal NTE Energi og H2 Marine gjøre maritimt hydrogen konkurransedyktig

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.