Innlegg Industri
Sivert Eliassen er ansvarlig for hydrogen i Å Energi. Illustrasjonen i bakgrunnen er fra selskapets kommende pilotanlegg på Pikerfoss i Kongsberg.

– Hydrogenproduksjon er en integrert del av kraftsystemet

Skal hydrogen bli en nøkkelteknologi for å kutte utslipp må næringen spille på lag med resten av energissektoren, sier Sivert Eliassen fra Å Energi i dagens kronikk.

Europower var blant mediene som før sommeren skrev flere prosjekter innen hydrogenproduksjon som har søkt om nettkapasitet.

De aller fleste av disse har ikke tatt investeringsbeslutning, og en del av dem kommer ikke til å bli realisert. Likevel vitner det om at mange aktører ser et potensiale innen hydrogen, og vil mye.

Det trenger vi, og vi trenger at flest mulig lykkes!

For å nå fornybarmålene trenger vi mye mer kraftproduksjon, hvorav en andel av den vil nyttegjøres til å produsere fornybart hydrogen. Hydrogen vil være en nøkkelteknologi for å kutte utslipp i sektorer som ikke lar seg elektrifisere, slik som tungtransport, deler av maritim sektor og industriprosesser. (Kilde: NVE)

For å lykkes med det, må hydrogennæringen spille på lag med resten av energisektoren.

– Ideell timing

Per i dag finnes det kun et knippe anlegg som produserer fornybart hydrogen i Norge, og det er tatt investeringsbeslutning på en minimal andel av elektrolysekapasiteten på 7 GW som hydrogennæringen ønsker å etablere innen 2030 (Kilde: NHF)

Verdikjeden for fornybart hydrogen er i støpeskjeen, og timingen er dermed ideell for å helt fra starten av bygge opp hydrogenverdikjeden som en integrert del av kraftsystemet.

I kraftbransjen har negative strømpriser i enkelttimer på få år gått fra utenkelig til ukentlig – i alle fall deler av året. Det vitner om et kraftsystem i rask endring, og der økt prisvolatilitet reflekterer en stadig mer krevende balansering av produksjon og forbruk.

Denne trenden vil forsterkes med økte innslag av produksjon fra uregulerbare kilder. Derfor trenger vi forbrukskilder som tilpasser seg i takt med produksjonsmønstret til sol og vind, noe tradisjonelt forbruk i begrenset grad gjør.

Hydrogenproduksjon både kan og bør bli en viktig bidragsyter til å balansere produksjon og forbruk av strøm. Dette vil også legge til rette for økt fremtidig kraftproduksjon, noe samfunnet er helt avhengig av i energiomstillingen.

Vil ha nytt pilotanlegg for grønn hydrogenproduksjon i Kongsberg

Nettkapasitet

En annen nøkkelforutsetning for grønn omstilling, er nettkapasitet.

Dette gjelder både ny kraftproduksjon, fornybar hydrogenproduksjon og annet forbruk. I tillegg til en storstilt nettutbygging må vi derfor utnytte det strømnettet vi allerede har – på en enda bedre måte enn i dag.

Som et ledd i dette, bør hydrogenprodusentene insentiveres til å kunne regulere sitt strømforbruk raskt. Slik kan de avhjelpe driften av strømnettet i en tidsbegrenset periode, som det tross alt vil være snakk om.

Lykkes vi med disse tingene, blir det plass til flere aktører i strømnettet, og hydrogenprodusenter kan bli en del av løsningen i fremtidens kraftsystem, ikke en byrde. Da trenger vi flere tiltak:

Hydrogenprodusentene må gjennom teknologivalg og driftsfilosofi i størst mulig grad legge til rette for at sine anlegg raskt kan reguleres både opp og ned i produksjon, for å virke godt sammen med resten av kraftsystemet.

— Vi får tilstrekkelig nettkapasitet!

Robust forsyningskjede

Det må etableres en robust forsyningskjede for hydrogen, som håndterer tidsbegrensede produksjonsvariasjoner uten å gå ut over leveringssikkerhet til sluttbruker.

Netteiere og hydrogenprodusenter må samarbeide om løsninger for å nyttegjøre fleksibiliteten fra slike anlegg best mulig. Dette gjelder både flaskehalshåndtering og en løpende balansering av forbruk og fornybar kraftproduksjon gjennom ulike balansemarkeder.

«More is less». Et hydrogenanlegg med større kapasitet kan være bedre enn et mindre anlegg også for kraftsystemet, dersom den økte kapasiteten brukes for å flytte produksjonen fra høylasttimer til lavlasttimer. Prinsippet er velkjent, men hydrogenaktørene må realisere det. Da må de og netteiere i fellesskap tørre å legge til rette for det.

Vi i Å Energi skal øke produksjonen av fornybar energi, og vi mener at hydrogen er en viktig brikke i dette.

Derfor etablerer vi vårt første hydrogenanlegg ved Pikerfoss kraftverk rett nord for Kongsberg. Her skal vi undersøke hvordan vi på best mulig vis kombinerer hydrogenproduksjon med kraftproduksjon, hvordan vi utnytter hydrogenproduksjon som fleksibilitetskilde, og hvordan det kan bidra til driften av kraftsystemet.

Får vi til det, blir det plass til mer hydrogen i fremtidens energisystem og prosjektene kan bli mer lønnsomme. Da kan de gå fra powerpoint og nettkø til investeringsbeslutning og realisering.

Det er alle tjent med!

– Dette er en viktig kontrakt

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

En tapt mulighet for bærekraft i verdensarvfjordene

Kjellbjørn Kopperstad, Ocean Hyway Cluster
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.