
Slapp av Støre, vi skal ta en for laget!
Toppsjefen i Gen2 Energy tok i går et oppgjør med både Jonas Gahr Støre, Statkraft og Kjell Inge Røkke. Her får du hele innlegget.
Norge skal bli størst på grønn hydrogen. Europa kan stole på oss. Ferger skal bli utslippsfrie, fjorder stenges og vi skal nå våre ambisiøse mål om utslippskutt.
Det er jammen bra at vi ikke trenger å levere på våre politiske ambisjoner og løfter. Det skulle ha tatt seg ut.
«Gud» har talt
Vår kjære nabo på Lilleaker i Oslo, Statkraft, Norges desidert største strømprodusent og Europas største fornybarselskap, annonserte nylig at de i praksis legger ned satsningen på grønn hydrogen, etter å ha brukt 600 millioner kroner.
Økte kostnader, økt usikkerhet og problemer med å se lønnsomhet er ifølge konsernsjef, Birgitte Ringstad Vartdal, årsaken.
LES: STATKRAFT STANSER SATSING PÅ GRØNT HYDROGEN
Kjell-Inge Røkke sendte samtidig et brev til sine aksjonærer, der han tar et kraftig oppgjør med egen satsning på det grønne skiftet. Hydrogen som energibærer ligger i følge Akers vurdering 10 år frem i tid.
Så, da blir vel ikke dette noe av? «Gud» har talt.
Selv om det kun er noen meter mellom Gen2 Energy og Statkraft på Lilleaker, og rundt 1 kilometer mellom oss og Aker ute på Fornebu, synes vi å leve i parallelle univers.
For der Statkraft og Aker ikke lenger ser noe håp – ser vi akkurat det motsatte. Vi ser et stort marked som er i ferd med å etableres, der kostnadene er synkende, effektiviteten på vei opp og med en klar vei til lønnsomhet.
Sorry Kjell-Inge, men her tar du feil
De som jobber for deg er sikkert de smarteste av de smarteste. Det blinker sikkert i øynene. Men jobber de 16 timer i døgnet, eller sitter oppe midt på natta for å se etter løsninger når alt ser som vanskeligst ut – slik du måtte gjøre?
Og ikke kom å fortell meg at det ikke stemmer, Kjell-Inge. Det tror jeg ikke på et sekund.
LES: RØKKE SLAKTER DET GRØNNE SKIFTET
Er det ingen vilje igjen?
Støre synes også å leve i ett parallelt univers, for selv om alt av hel- eller halv-statlige norske «industrilokomotiv» nå har lagt inn årene, så fortsetter han å love noe han ikke har til Europa. Nylig var det vel England som skulle få.
Eller så har han bare sykt tro på den eneste reelle, storskala hydrogen satsningen igjen i dette landet – Gen2 Energy. Det er jo «sykt gøy da», som kidsa sier det. Vi trodde han aldri hadde hørt om oss.
22 kvinner og menn fordelt Horten, Mosjøen og Oslo står opp for Europas energisikkerhet og våre hellige politiske løfter! Det blir nok «Lange flate ballær 7» om noen år, selv om tittelen ennå er til vurdering
Hvordan skal vi få til noe i dette landet om de eneste som fremdeles våger å prøve å gå i fotsporene til Birkeland og Eyde er sånne «gærninger» som undertegnede, og de få profesjonelle industrimiljøene vi har lagt bort om vi fjerne alt av den mentalitet og skaperkraften som de ble skapt på.
Elefanten i rommet
Som min venn Spetalen vel har uttalt, er det idiotisk å produsere grønn hydrogen. Og som vanlig har han rett – og nei, ikke noe av dette er ironi. Vi har vel ikke vært på noen «Brokeback mountain»-teltturer ennå, men har et aldeles utmerket forhold, i motsetning ta hva noen synes å tro.
Kan den energien man har tilgjengelig i form av strøm brukes direkte, er det selvsagt toppen av galskap å skulle bruke den til å først produsere grønn hydrogen som i mange tilfeller tilslutt blir brukt til å produsere strøm.
Men i dette landet, med 1732 fjorder og over 2500 isbreer og stort sett ingen mennesker, renner vannet forbi turbinene mange steder og på Fosen-halvøya, ja nettopp der, står mange av turbinene stille når det blåser.
Og det er ikke bare tapt energi som gjør oss uovertrufne. Dette lille lykkelandet har alle forutsetninger tilstede for å utkonkurrere hvem som helst på produksjon av grønn hydrogen.
Og nå har vi også løst det eneste som var et reelt, stort problem – logistikk.
Og til deg som nå klør i fingrene etter å skrive at alt av fornybart bare er tull og at Grønland var grønnere før. Før eller siden må vi produsere hydrokarboner ved å splitte vann om vi ikke vil tilbake til steinalderen, mens et par milliarder dør av sult. Så hvorfor ikke begynne nå?
«I am invincible»
Vi var fornybare i dette landet før fornybar var et ord, så når EU krever at det også investeres i bygging av ny fornybar kraftproduksjon for å produsere grønn hydrogen har selvsagt vi fått et unntak sammen med Island og en liten del av Sverige. Ingen andre.
Vi har de laveste strømprisene, laveste nett-tariffene og vi har rent vann. Store mengder rent vann er ikke en selvfølge over alt.
Det blåser ikke alltid i Tyskland, og selv i Spania går sola ned. Vi har 1200 batterier – kalt dammer – oppe i fjellet som gjør at vi kan produsere fornybar kraft døgnet rundt.
Så på den samme investeringen kan vi produsere dobbelt så mye som våre konkurrenter.
Det var en utfordring – logistikk
Man bygger ammoniakk prosjekter i Midtøsten for å få kostnaden på å transportere en kilo hydrogen ned til rundt 1 EURO. For ett år siden så vi 4 – 4,5 EURO per kilo i hvitøyet.
Men nå har det kommet både container og tank løsninger for frakt av flytende hydrogen på sjøen. Siste beregning – ca. 1,5 EURO per kilo levert i Rotterdam.
Slapp av, vi har fått null hjelp
Markedet for grønt hydrogen har ikke startet. Og det er ikke så merkelig om man gidder å ta noen ekstra timer i løpet av helgene og lese EU direktiver.
Direktivet kom for ett år siden og så skal det implementeres, og den fristen er om et par uker. Ingen forplikter seg for kjøp om de ikke vet hvilke regler som gjelder. Dere kaster altså kortene 1 måned før de reglene som vil skape markedet trer inn. Og nei, det er ikke 10 år til markedet kommer.
Det skal bygges opp fra nå, og fra 2030 blir det påbudt.
Skulle du ombestemme deg Kjell-Inge, har du nummeret mitt. I det minste blir det sikkert like hyggelig som sist gang vi møttes.
Deg har jeg ikke hatt gleden av å møte, Birgitte, men vi holder til i nabo-bygningen, fjerde etasje – eller i det minste en liten del av den. Du er hjertelig velkommen.
Og nei, vi skal ikke «finne opp hjulet på nytt». Noen prøver å lære. Nå er det faste EPC-kontrakter på alt som garanterer både kostnad og effektivitet.
Og kostnaden er på vei ned – effektiviteten på vei opp
Og er ikke det motivasjon nok Birgitte, kan det kanskje glede deg at når vi har bygd i Åfjord, kan du selge den strømmen du i dag ikke får produsert når vindmøllene dine står stille, til oss for 30 EURO per MW og legge 2 milliarder kroner rett på bunnlinja over 5 år.
Så ingen trenger å ligge badet i svette og angst fordi de tror at vi har fått milliarder i statsstøtte som gjør at barnehager legges ned over en lav sko og eldre lider. Vi har fått mer eller mindre null hjelp, men kommer til å bidra med milliarder i ekstra inntekter til Statkraft.
Og i Mosjøen skal vi på første prosjekt alene investere 7 milliarder kroner. Er ikke det toppen av ironi – den utskjelte fornybar bransjen bidrar med milliarder til fellesskapet og ny industri i distriktene!
Arven etter Eyde og Birkeland
Det har også kommet løsninger for bruk av flytende hydrogen på cruiseskip, ferger, brønnbåter og kontainer-skip, så vil dere inn fjordene om noen år eller ha CO2 fri transport av laks til Europa er det bare å ringe.
Og nei, det koster ikke skjorta og en arm. Vi begynner å snakke om dieselparitet.
Og til deg Jonas Gahr-Støre. Jeg synes i det minste at du kunne ha skam nok til å ringe meg, eller så får du slutte å love bort grønn hydrogen i øst og vest. En blomst i det minste, gjerne en kaktus.
Eyde og Birkeland bygde den første hydrogen-fabrikken på Rjukan for 96 år siden. Jeg lurer på hva de hadde sagt om de hadde sett hvordan deres arv forvaltes i dag av norsk industri som de la grunnlaget for og norske politikere.
Kanskje er det like greit at de slipper.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!