Nyheter
Hynion AS og Hyrex AS skal samarbeide for å bygge ut hydrogen fyllestasjoner for fritidsbåter. Foto: Hynion

Skal bygge ut hydrogen-fyllestasjoner for fritidsbåter

Hynion AS og Hyrex AS har inngått fyllestasjonssammarbeid. Hynion vil tilby tanking av båter på bilhenger ved selskapets hydrogenstasjon i Porsgrunn fra senhøsten 2021.

– Når Hynion nå bygger ut et nett av hydrogen fyllestasjoner i Norge og Sverige, ser vi spennende muligheter også i havnene. Selv om andre transportformer står for større utslipp enn fritidsbåter, er dette også et betydelig segment, og norske myndigheter har gitt klare signaler om at utslippene fra fritidsbåter skal halveres. Det er veldig vanskelig å se for seg hvordan det skal skje uten bruk av hydrogen, og det spennende HyCruiser-prosjektet illustrerer hva som allerede er mulig å få til, sier Ulf Hafseld, administrerende direktør i Hynion AS i en børsmelding.

Mens Hynion bygger og driver hydrogenstasjoner i og rundt de største byene i Skandinavia, har Hyrex utviklet HyCruiser 28, en daycruiser med et hydrogen-elektrisk driftssystem.

Vil etablere hydrogenstasjoner  fra 2022

Avtalen innebærer i første omgang at Hynion vil tilby tanking av båter på bilhenger ved selskapets hydrogenstasjon i Porsgrunn fra senhøsten 2021. I neste fase vil selskapene samarbeide om å etablere hydrogenfyllestasjoner for fritidsbåter i norske havner fra 2022.

HyCruiser 28 kan nå en fart på 18-20 knop, og vil ha en rekkevidde på 200-250 nautiske mil med en fart på 10-12 knop. Dermed er den en stillegående og utslippsfri fritidsbåt med samme rekkevidde som en båt med diesel- eller bensinmotor.

– Med HyCruiser 28 demonstrerer vi at hydrogen kan spille en stor rolle for å gjøre el-båter til et mer anvendelig alternativ enn de vil være med bare batterier. For å realisere dette potensialet trenger vi enkelt tilgjengelige fyllemuligheter i havnene. Derfor er dette samarbeidet så viktig, sier Henrik Torgersen, daglig leder i Hyrex AS.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.