Nyheter
Statkrafts årlige lavutslippsscenario oppfordrer til større handling for å komme nærmere 1,5-gradersmålet. Fornybar energi forblir kjernen i omstillingen, men vi vil ikke lykkes uten rent hydrogen, konkluderer rapporten. Foto: Igor Sokolov/Unsplash

Mener hydrogen er helt nødvendig for å nå klimamålene

Statkrafts årlige lavutslippsscenario oppfordrer til større handling for å komme nærmere 1,5-gradersmålet. Fornybar energi forblir kjernen i omstillingen, men vi vil ikke lykkes uten rent hydrogen, konkluderer rapporten.

For sjette året på rad utgir Statkraft sitt Lavutslippsscenario – selskapets analyse av verdens energi fram mot 2050. Den viser til at 2020 ble et rekordår for utbygging av sol- og vindkraft, men at det må installeres dobbelt så mye hvert år frem til 2050 for å begrense den globale oppvarmingen til to grader.

Hydrogen en viktig del av løsningen

Fornybar energi er kjernen i klimaomstillingen, heter det i rapporten. Men man vil ikke kunne lykkes uten rent hydrogen.

I dag er det stort fokus på å kutte utslipp i kraftsektoren og å bruke elektrisiteten direkte for å avkarbonisere bygg-, transport- og industrisektoren. Men med de økte klimaambisjonene ser Statkraft at fokus rettes videre mot områder der utslippskutt med elektrifisering er mer utfordrende, og at utslippsfritt hydrogen i mange tilfeller vil kunne være det mest kostnadseffektive alternativet for sektorer som vei- og marin transport og industri.

Lavutslippsscenarioet anslår at rundt 10 prosent av global kraftetterspørsel vil komme fra grønn hydrogenproduksjon i 2050. I Europa vil det utgjøre mer enn 20 prosent. 

Må bygges ut

Det er ikke bare utbyggingen av fornybare energikilder som må øke betraktelig for å nå målene i Parisavtalen, også på hydrogenfronten må tempoet økes.

I rapporten kommer det frem at det vil ta tid å bygge opp en hydrogeninfrastruktur og produksjonskapasitet grunnet treghet i verdikjeder, prosesser og kompetanse.

Statkraft ser et behov for en politikk som raskere implementerer ulike nullutslippsløsninger, da også hydrogen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.