Nyheter Industri
Ingebjørg Telnes Wilhelmsen generalsekretær i Norsk Hydrogenforum. Foto: Ludvig Gundersen

Én milliard til hydrogenprosjekter: – Vi blir en viktig hydrogenaktør å regne med framover

Fredag 17. desember ble det kjent at TiZir, Horisont Energi og Yara får til sammen én milliard kroner i støtte til hydrogenprosjekter.

Nyheten får generalsekretær Norsk Hydrogenforum (NHF), Ingebjørg Telnes Wilhelmsen til å juble.

– Dette er en stor dag for norsk hydrogen- og ammoniakkindustri og alle som jobber hardt hver eneste dag for å bygge en ny grønn industri i Norge, sier Wilhelmsen.

Siden Støre-regjeringen overtok makten i høst har de signalisert at de vil styrke hydrogensatsingen og bidra til en mer aktiv næringspolitikk.

– Det er derfor svært gledelig at de kommer med denne tildelingen nå, og det er helt sikkert flere enn meg, som føler at julaften kom tidlig i år, mener Wilhelmsen.

Har savnet politiske grep

Wilhelmsen har tidligere uttalt at hun savner mer treffsikre virkemidler for hydrogen i Norge.

Hun har blant annet bedt regjeringen rette blikket mot Tyskland for inspirasjon. Her utarbeidet myndighetene en egen hydrogenstrategi i 2020, samtidig la de 90 milliarder kroner på bordet for å bygge opp en ny hydrogenøkonomi.

– NHF har lenge uttrykt bekymring for at Norge blir hengende etter hydrogensatsingen i Europa. Med denne tildelingen sender Norge et tydelig signal til det internasjonale markedet om at Norge definitivt er på ballen, og at vi blir en viktig hydrogenaktør å regne med framover.

Wilhelmsen opplyser at det i 2020 ble det tildelt 772 millioner norske kroner til hydrogenprosjekter i Norge.

– NHFs mål har vært å bidra til en betydelig økning i 2021 og vi har etterspurt milliardsatsinger, slik vi har sett i andre land. Det er derfor svært gledelig at Enova i dag opplyser at Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Gassnova og Enova med denne tildelingen, samlet sett har støttet hydrogenprosjekter på totalt 1,6 milliarder kroner i 2021, sier Wilhelmsen.

Viktig for videre hydrogensatsing

Å få i gang de store prosjektene er helt avgjørende. De tre som nå har fått tildelt støtte vil fungere som lokomotiver, mener Wilhelmsen.

– Det er mange selskaper som er involvert og satsingene vil dra med seg et stort antall underleverandører, så dette vil få svært positive ringvirkninger i mange bedrifter i flere deler av landet, mener hun.

Enova har også ute en stor utlysning om investeringsstøtte til prosjekter som skal produsere hydrogen til maritim transport.

– Så hvis vi nå får på plass et dedikert støtteprogram for bygging av hydrogenstasjoner til tungtransport, så vil Norge for alvor plassere seg på kartet som en viktig hydrogennasjon, fastslår Wilhelmsen.

Gjør Norge attraktivt

Det at myndighetene ved handling viser at de stiller opp for industrien i en oppbyggingsfase, vil også gjøre Norge til et mer attraktivt land for utenlandske investorer, mener Wilhelmsen.

– Det vil også bidra til økt samarbeid på tvers av landegrensene. Europa er vårt viktigste marked, og det er veldig positivt at regjeringen på pressekonferansen i dag, er tydelige på at Norge må vise at vi har noe bidra med og at de vil styrke vårt samarbeid med Europa.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.