Nyheter Industri
TiZirs hydrogensatsing ved smelteverket i Tyssedal får inntil 261 millioner kroner fra Enova og blir IPCEI-prosjekt. (foto: TiZir)

Får 261 millioner for å erstatte kull med hydrogen

For å kunne bli klimanøytral innen 2050, vil TiZir Titanium & Iron (TTI) erstatte kull med hydrogen ved smelteverket i Tyssedal.

TiZir Titanium & Iron (TTI) er Europas eneste produsent av titandioksidslagg. De produserer cirka 200.000 tonn årlig, som tilsvarer syv prosent av verdensproduksjonen. I tillegg produserer de 85.000 tonn høyrent jern.

Kan erstatte 85 prosent av kull

Hydrogenprosjektet skal gjennomføres i to trinn. Første trinn er å bygge en pilot for å teste ut løsningen i liten skala. Andre trinn er bygging av et nedskalert demonstrasjonsanlegg for industriell bruk av hydrogen til forreduksjon av malm.

Gjennom prosjektet vil det utvikles teknologi som gjør at TTI i fremtiden kan erstatte 85 prosent av kullforbruket med hydrogen.

– Vi planlegger nå å bruke flere år med banebrytende aktivitet for å utvikle, verifisere og skalere opp teknologien og forberede implementering i et eksisterende anlegg. Forhåpentligvis vil svarene vi får være positive, noe som kan gi oss et trygt fundament til å fortsette med fullskaladrift, sier adm. direktør i TiZir Titanium & Iron AS Rune Dolmen i en melding.

Reduserer utslippene med 235.000 tonn

Gjennom prosjektet vil det utvikles teknologi som gjør at TTI i fremtiden kan bygge et fullskala-anlegg hvor de erstatter 85 prosent av kullforbruket med hydrogen.

Slik kan kan de redusere CO2-utslippene fra fabrikken i Tyssedal med cirka 235 000 tonn CO2 pr år – en reduksjon på mer enn 82 prosent. Det er forventet at hele eller deler av teknologien også kan benyttes i andre deler av Eramet konsernet, som er eier av TTI.

Hydrogen spiller en viktig rolle

TTIs hydrogenprosjekt er ett av de første norske prosjekter som inngår i et europeisk IPCEI-prosjekt (Important Project of Common European Interest) for industriell bruk av hydrogen.

Norge sluttet seg til IPCEI Hydrogen i desember i fjor, og Enova forvalter den norske deltakelsen.

– Hydrogenteknologi kan spille en viktig rolle i morgendagens utslippsfrie industriprosesser. Det globale spredningspotensialet for teknologien som skal demonstreres i Tyssedal er stort, sier Nakstad, som forteller at europeiske stålprodusenter gjennom IPCEI-samarbeidet har vist stor interesse for prosjektet.

Enovas støtte til TTI må godkjennes av ESA.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.