Nyheter Industri
Dronebilde fra Nels anlegg på Herøya. Foto: Nel
Dronebilde fra Nels hydrogen-anlegg på Herøya. Foto: Nel

Nel lar seg ikke pille på nesen

Nels avtroppende direktør Jon Andrè Løkke lar seg ikke affisere av negative analytikere eller trege myndigheter. Med 90 års ansiennitet og 3 milliarder på bok holder Nel stø kurs og ser fortsatt på seg selv som lederen innen hydrogen.

I forrige uke fikk landets hydrogenkjempe Nel en trøkk av DNB Markets analyse som nedjusterte kursmålet. Avtroppende konserndirektør Jon Andrè Løkke lar imidlertid ikke negative analytikere eller manglende insentiver i Norge gå inn på seg. Han har nemlig blikket rettet ut mot den store verden.

— Realiteten er at vårt fokus aldri har vært på Norge, så vi er ikke avhengige av Norge i det hele tatt. For oss har Norge bare vært en bonus, siden det som skjer i utlandet er så utrolig mye større, sier konsernsjef Løkke til Hydrogen24.no

Ser mot utlandet

Jon Andre Løkke fra Nel
Jon Andre Løkke fra Nel

Forrige uke annonserte Yara at de skal bygge et demonstrasjonsanlegg for produksjon av grønt hydrogen til redusere utslippene av klimagasser fra gjødselproduksjonen.

Det skjer omtrent samtidig som Nels kunde, det spanske strømselskapet Iberdrola, startet opp testproduksjon av grønt hydrogen til grønn gjødselsproduksjon i Puertollano i Spania.

— Alle de virkelig store prosjektene vi er med på er utenfor landet, som dette – som blir Europas største produksjonsanlegg for grønt hydrogen, sier Løkke.

Hva tenker du når du får sånne saker som DNB Markets analyse bredt slått opp i media – mot deg?

— Det betyr lite, vi holder fokus på å bygge selskapet videre og fortsetter som før, sier Løkke.

Han sier de har en «vanvittig svær pipeline av prosjekter», og en «veldig solid backlog». I tillegg forteller han om kunder som ønsker å kjøpe fra «alle mulige kriker og kroker».

— Det ringer folk fra Midtøsten, fra USA, fra Europa, fra Kina – ja nær sagt overalt. Og de ringer hele tiden. Jeg er altså ikke særlig bekymret for hva som skjer i Norge, sier Jon Andrè Løkke.

— Realiteten er at vi har hatt en lederposisjon helt siden starten, den har vi fortsatt, og den posisjonen kommer vi til å gjøre det vi kan for å beholde. Jeg har vært i børs-verdenen i snart 20 år, så det at en analytiker er negativ er det siste jeg bekymrer meg for, sier han. – I tillegg er det over 20 analytikere som nå følger Nel og man bør ikke henge seg for mye opp i hva enkelte eventuelt måtte mene, sier konsernsjef Løkke.

Vi har spurt flere ulike aktører om hva de tenker når vi sier Nel. Flere har svart at dersom Nel overlever de to neste årene, vil selskapet være mye verdt og en god investering. Hva sier du til den påstanden – lever NEL om to år – har dere penger nok?

— He-he, ja vi har tross alt klart oss i over 90 år, så vi skal holde ut en stund til, humrer Løkke – før han minner om at Nel fortsatt er størst, og at de har to solide ben å stå på: Den ene plattformen er elektrolyse som produserer hydrogen ved å splitte vannet i to, den andre er fyllestasjoner.

— På elektrolysører er vi den største aktøren. Vi har den bredeste og beste teknologiporteføljen. Vi har vært i business lengst. Vi har installert utstyret i 80 land. Vi har bygd de største anleggene. Vi investerer mest, og vi har mest folk. Jeg tror derfor forutsetningen for å beholde lederskap på elektrolyse er veldig, veldig god – bedre enn noen gang, sier Løkke.

— På fyllestasjoner er vi ikke størst, men også der har vi en ledende posisjon som gjør at det ikke er lett å ta oss, fordi vi har investert masse penger på å utvikle teknologien videre. Det er altså denne som er unik. Det er faktisk ingen som har den teknologikombinasjonen, og derfor har vi alle forutsetninger for å lykkes, sier en svært optimistisk og overbevisende Jon Andrè Løkke.

Og dere har penger nok til å komme gjennom de neste to årene?

— Ja! Nå skal ikke jeg forskuttere kvartalsrapporten, men ved utgangen av tredje kvartal hadde vi 3 milliarder i cash på bok, så vi har mer enn nok finansielle muskler for å gjøre det vi ønsker å gjøre , sier konserndirektøren –  som altså overleverer konsernkontoret til Q-Free direktør Håkon Volldal til sommeren, noen måneder etter at den nye fabrikken på Herøya formelt skal åpnes.

Fabrikken på Herøya har allerede startet produksjonen

Selv om fabrikken formelt åpnes i 2.kvartal i år, er produksjonen allerede i gang.

— Vi produserer elektroder med høy kvalitet. Akkurat nå produserer vi elektroder til elektrolysører som skal leveres til Everfuel i Danmark, Nikola i USA og andre kunder, forteller Løkke.

Hva er neste skritt i utviklingsstigen for Nel?

— Vi jobber kontinuerlig for å redusere produksjonskostnaden for grønt hydrogen. Målet er å få kostnaden ned på et nivå som er lavere enn hydrogen basert på fossil energi. Vi mener fortsatt at det vil skje når kostnaden er nede på 1,5 amerikanske dollar per kilo grønn fornybar hydrogen, og at vi skal nå dette målet i løpet av 2025, forteller Jon Andrè Løkke.

Grønt hydrogen skal utkonkurrere grått på pris

Fabrikken på Herøya er den største og første helautomatiske elektrolysør-fabrikken i verden.

— Den nye fabrikken vil gi Nel en mer kostnadseffektiv prosess og høy kvalitet på elektrodene, noe som igjen vil bringe Nel nærmere målet om at grønt hydrogen skal utkonkurrere grått hydrogen på pris, sier Løkke. Han legger også til at fabrikken skal bli en utmerket plattform for videre teknologiske fremskritt både innen selve teknologien og i produksjonsprosessen.

800 ganger så stort potensiale i 2051

I dag blir 99 prosent av alt hydrogen som brukes på verdensbasis produsert fra fossile energikilder (grått hydrogen). Det tilsvarer om lag 70 millioner tonn årlig. Det forventes imidlertid at markedet for grønt hydrogen vil være hele åtte hundre ganger så stort i 2050 som det er i dag, forteller konsernsjefen i Nel.

— Det sier litt om hvilket potensial vi har for å redusere utslippene av klimagasser, bare ved å gå fra grått til grønt hydrogen, sier Løkke.

Høye strømpriser gir grønt hydrogen økt konkurransekraft

Nel er et teknologiselskap som produserer elektrolysører og fyllestasjoner for hydrogen. De produserer altså ikke hydrogen selv, og er derfor i relativt liten grad direkte berørt av høye strømpriser.

— Høye strømpriser har kommet samtidig med høye gasspriser i Europa. Dermed øker også kostnaden for fossilt hydrogen, sier Løkke. Han legger til at han ser en rask økning i prisen for utslipp av CO2. I sum tror han derfor at dette vil bidra til at grønn hydrogen blir mer konkurransedyktig og ikke mindre.

— I tillegg øker dette interessen for utvikling av grønn hydrogen basert på ny fornybar energi, sier Løkke.

Hvilke utviklingstrekk ser Nel på hydrogenmarkedet og dets aktører?

Det er stort behov for å redusere utslippene fra en rekke industriprosesser som for eksempel stålproduksjon, sement og ammoniakk.

— I noen av disse prosessene bruker man allerede mye hydrogen og potensialet for å redusere utslipp er stort ved å gå over til grønt hydrogen, sier Løkke. Også i andre industriprosesser vil grønn fornybar hydrogen kunne erstatte enten kull, olje eller naturgass  – og stålproduksjon er ett slikt eksempel. Også innenfor transportsektoren, særlig tungtransport og maritim sektor, ser Løkke at behovet for grønt hydrogen vil øke betraktelig de nærmeste årene.

Hvordan ser NEL på myndighetenes rammevilkår – i forhold til andre land?

— Vårt inntrykk er at politikere over store deler av verden, og kanskje særlig i EU, har fått øynene opp for at overgangen til lavutslippssamfunnet vanskelig lar seg gjøre uten grønt hydrogen. Det er naturligvis bra for oss som leverer teknologi for produksjon og fylling av grønt hydrogen til kunder i over 80 land, sier Jon Andrè Løkke.

— Jeg syns også det er bra at norske myndigheter ønsker å legge til rette for økt bruk av grønt hydrogen. Dessverre har jeg så langt ikke sett kraftfulle tiltak fra norske myndigheter som bidrar til betydelig etterspørsel av vår teknologi, sier Løkke.

Har dere noen tanker rundt differansekontrakter?

— Det er ikke alltid differensekontrakter er det beste, og  flere andre land har valgt andre modeller. Når det gjelder rammevilkår må vi nok si at vi er litt skuffet over Norge, sier Løkke.

Han legger til at selv om det har kommet noe støtte fra Staten de siste månedene, så er ikke Nel noen stor mottaker av dette, siden 99,9% av deres volum går ut av landet.

Toget har gått …

— Norge hadde på mange måter de beste forutsetningene for bli ledende i hydrogenmarkedet, men nå er vi på etterskudd, sier Løkke.

— I mange av våre naboland har toget allerede forlatt perrongen, og det er derfor de som har tatt ledelsen i hydrogenmarkedet, avslutter en ellers svært entusiastisk avtroppende konserndirektør Jon Andrè Løkke fra Nel.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.