Nyheter Maritimt
Norleds ferge Hydra vil drives av brenselcellemoduler fra Ballard. Foto: Norled

Ballard har levert to klassegodkjente FCwaveTM-moduler til Norled A/S

Dermed har startskuddet gått for det som skal bli verdens første hydrogendrevne ferge.

Ballard Power Systems kunngjør i en pressemelding at de har levert to, 200 kilowatt (kW) FCwaveTM-moduler til Norled AS, en av Norges største ferge- og ekspressbåtoperatører.

Brenselcellemodulene vil drive verdens første flytende hydrogendrevne ferge, MF Hydra, senere i år.

MF Hydra blir det første hydrogendrevne skipet som skal godkjennes av Sjøfartsdirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og DNV. Fartøyet har en kapasitet på opptil 300 passasjerer og 80 biler og skal seile på trekantruten mellom Hjelmeland-Skipavik-Nesvik i Norge.

Les også: Hydrogenfergene  mellom Bodø og Lofoten kommer i 2025

— Et pionerprosjekt

— Dette er et pionerprosjekt, sier Erlend Hovland, teknologidirektør i Norled A/S i pressemeldingen. Det representerer et betydelig vendepunkt for både Norled A/S og resten av maritim sektor. Vi tror at hydrogen vil spille en betydelig rolle i fremtiden for nullutslippsskip. Leveringen av brenselcellemodulene fra Ballard gjør oss i stand til å fortsette vårt arbeid med å levere og drifte verdens første ferge som drives av flytende hydrogen.

FCwaveTM-modulene for Norled A/S er designet, produsert og testet ved Ballards Marine Center of Excellence i Hobro, Danmark. De to FCwaveTM marine brenselcellemodulene er godkjent av DNV, et av verdens ledende klassifiserings- og sertifiseringsorganer. Godkjenningen av de to modulene bekrefter at utformingen av FCwaveTM er i samsvar med anerkjente kvalitets- og sikkerhetsstandarder og forskrifter for marin industri, samt internasjonale konvensjoner.

— Overleveringen av FCwaveTM-modulene til Norled A/S markerer en viktig milepæl for Ballard og viser at hydrogenbrenselceller er ute av startblokkene og på vei til å lede innen nullutslippsteknologier for marin industri, sier Søren Østergaard Hansen, daglig leder  Marine and Stationary, Ballard Power Systems Europe A/S.

— Gjennom erfaringen fra prosjekter med Norled A/S og andre marine partnere har vi tatt et stort skritt mot målet om å motta den offisielle typegodkjenningen fra DNV, som vil bekrefte at FCwaveTM har oppfylt funksjon, design, dokumentasjon og sikkerhet krav som er nødvendige for global marin kommersialisering, avslutter han.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.