Nyheter Industri

Gasnor vil gå fra lavutslipp til null utslipp med fornybare gasser

 

— Enova er nok mer entusiastisk overfor hydrogen enn biogass – der teknologien er litt mer utprøvd og moden og hvor Enova mener det er opp til markedet å ta det videre. Men, det er for tidlig å trekke støtten, sier kommunikasjonssjef Leiv Arne Marhaug i Gasnor.

Sjekker du inn hos Gasnor på Karmøy er du et stenkast fra all verdens destinasjoner. Ankommer du Haugesund Airport, er det det første hvite bygget på venstre side av veien, og motsatt det siste bygget du ser på på høyre side ved take-off.

Full gas(nor)

Selv om selskapet har historie fra 90-tallet og LNG, er det i dag teknologinøytralitet og kundenes preferanser som bestemmer hvilken type gass de ønsker som energikilde.

Det har ført Gasnor fra å være en senpubertal fossil til å bli en bråvoksen fornybar. De har nå 50% eierandel i landets mest hurtigvoksende biogasselskap Renevo som har ambisjoner om 10 biogass etableringer, samt to godt etablerte egne hydrogenprosjekter i henholdsvis Sunnfjord og Florø. I tillegg har de flere hydrogenprosjekter på gang hvor kortene foreløpig holdes tett til brystet..

Teknologinøytralt, men markedsorientert

Kommunikasjonssjef Leiv Arne Marhaug i Gasnor, og med på Teams er prosjektleder Johnny Ødegård. Foto: Torbjørn Leidal.

Å få selskaper til å kritisere Enovas prioriteringer sitter langt inne – om ikke du er tungt inne i biogass, da. Her er Gasnor rett på. Avhengige som hydrogenprosjektene deres er av støtte fra Enova, sier de det likevel rett ut:

— Hvis du har et prosjekt relatert til strøm – som hydrogen er, finner du større entusiasme hos Enova enn om det er for eksempel biogass. I så måte kan vi jo si«Elnova», spøker kommunikasjonssjef Leiv Arne Marhaug.

— He,he, ler prosjektleder Johnny Ødegård, som deltar på teams. Han presiserer at volumet på biogass, det vil si både antall kjøretøy, fyllestasjoner og produksjonsvolum ikke er stort nok til å kommersialiseres uten støtte fra Enova. Gasnor synes at samarbeidet og dialogen med Enova rundt hydrogenprosjektene er svært god.

Skille snørr og barter

— Jeg håper Enova tar EUs støtteregelverk inn over seg, som inkluderer flere veier til mål, sier Ødegård. Det vil gi mulighet til å fase inn og bruke garantier og virkemidler til å oppnå reduserte utslipp.

— Vi opplever at gjenbruk av CO2 ikke blir akseptert, selv om den ikke gir økte konsentrasjoner i atmosfæren. Gjenbruk av CO2 kan være en snarvei til et fornybart samfunn gjennom syntetisk fremstilte drivstoff. Hvordan produksjonen er satt opp, vektlegges kanskje ikke – noe som gir dårlig rykte i markedet og at en del interessante teknologier får utfordringer, sier prosjektleder Johnny Ødegård.

Bill.mrk. stilling(er) ledig

Siden selskapet har gass som forretningside og fokus på hydrogen, skulle man kanskje tro at man i jakten på en forretningsutvikler for hydrogen hadde verdikjeden til hydrogen i fokus.

Prosjektleder Johnny Ødegård. Foto: Torbjørn Leidal

Hos Gasnor er det likevel ikke helt slik.

— Det viktigste for oss er å få inn utviklingsressurser som kan hjelpe oss med det utviklingsarbeidet som pågår i dag, sier prosjektleder Ødegård. Vi søker ikke en som kan selge trykksatte hydrogenmolekyler, vi søker en som kan bygge opp hele forretningscaset for å understøtte verdikjedene for hele Gasnors leveranse i markedet.

Kommunikasjonssjef Marhaug aner en mulighet til å markedsføre et par andre stillingsutlysninger – og får det her:

— Vi annonserer egentlig etter tre forretningsutviklere. Den ene på hydrogen som Ødegård har nevnt, men også en på biogass og en på drivstoffmarkedet, som også blir biogass, avslutter Marhaug.

 

 

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.