Nyheter Utredning
Anne Marit Post-Melbye
Fagansvarlig industri i Zero. Foto: Zero

Hva gjør man med utslippene ingen eier?

 

Det er blant spørsmålene Zero skal finne svar på sammen med 22 aktører  fra hele verdikjeden fra skog til industri, teknologileverandører og CO2-lageroperatører. Første prosjektmøte ble avholdt 7. februar, med presentasjon av EUs Sustainable Carbon Cycles og en ledet samtale med to norske politikere.

I prosjektet skal ZERO analysere virkemidler som kan realisere CO2-fjerning fra natur (skog, land og hav), og teknologiske løsninger som CCS i industri og avfallsforbrenning, og biokull i landbruket. Målet med prosjektet er å anbefale egnede virkemidler for å realisere CO2-fjerning i Norge, og jobbe videre for gjennomslag for disse.

Rammebetingelser forutsetning

– Siden 1990 har Norge kuttet 4 prosent av utslippene. Internasjonalt har de energirelaterte utslippene økt med 60 prosent. Fordi vi ikke har klart å kutte utslipp, må vi i tillegg til å raskt kutte fossile utslipp også fjerne CO2 fra luft og biologiske prosesser, sier Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig for industri i ZERO. For å få til dette må det på plass rammebetingelser, både i Norge og i EU.

Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Biogass viktig

– Det å fange CO2 og bruke i gartnerier eller mineralvannsproduksjon er interessant for biogassmarkedet. Det er mange som har kommet langt i dette arbeidet. Derfor er det interessant å se hva vi kan få ut av et slikt prosjekt. Viktig at myndighetene kan legge forholdene til rette for dette i markedet, sier daglig leder Pia Farstad von Hall i Biogass Norge.

Styrker forretningsmodeller

– Dette er interessant for alle bioprosjektene i Norge om vi kan få plass virkemidler som kan finansiere CO2-fjerning og styrke forretningsmodell for bioindustrien.

– Dere har tidligere samarbeidet med Fortum på forretningsmodell for CO2-fangst. Ser du noen synergier her?

– Ja, det er jo slik at for avfallsforbrenning så er utslippene halvparten biogent og halvparten fossilt. For å skape lønnsomhet er virkemidler viktig, sier Post-Melbye.

Utreder avgifter

Venstres Ketil Kjenseth foreslo for fire år siden avgift på alt avfall som ble sendt til forbrenning – uansett i Norge eller utlandet. Deretter ble det tyst og det ble ved årsskifte innført en avgift på «pipa» til forbrenningsanleggene som Arbeiderpartiet selv stemte mot i opposisjon – men som de innførte da de kom i maktposisjon.

– Har dette prosjektet noen forslag – eller vil ta frem noen forslag – til alternativ avgift?

– Vi har jo også foreslått en materialavgift som kan være med å finansiere CCS (karbonfangst). Men vi tror at vi trenger flere virkemidler. Både for fossilt og biogent utslipp. Dette er to av prosjektene  vi ser på – CCS på avfallsforbrenning og biogass, sier Post-Melbye.

De fire andre er CCS på annen industri som metallurgisk industri og sementindustri, så er det biokull i landbruket, CO2-fjerning fra luft og den siste er naturbaserte løsninger som lagring i skog og hav, avslutter Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig for industri i ZERO.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.