Nyheter Teknologi
Konsernsjef Elling Nygaard i HydrogenPro med modell av elektrolysører. Foto: Torbjørn Leidal

HydrogenPro – flere nyheter om samarbeide om kort tid

— Nyheten om den store kontrakten i USA samt samarbeidsavtalen med Larsen&Toubro i India er allerede ute. Det kommer flere sånne i løpet av året, sier konsernsjef Elling Nygaard i HydrogenPro.

HydrogenPro flyttet inn i flunkende nye lokaler på Herøya som raskt ble koronastengt. Så gjorde HydrogenPro oppkjøp i Danmark, deretter styrket man management og styre, før man gjorde oppkjøp i Kina. I tillegg har selskapet kjøpt seg inn i et hydrogenfabrikkprosjekt som skal bygges i Kvinesdal.

Tilfreds med fjoråret

— 2021 var et hektisk, men resultatmessig godt år for HydrogenPro, sier konsernsjef Elling Nygaard. Selskapet gikk fra å være distributør til OEM-leverandør med eierskap til teknologi og IP for fabrikasjon av elektrolyse-systemer og avansert elektrodeteknologi.

Så langt må også 2022 karakteriseres som svært godt.

Det begynte med offentliggjøring av samarbeide med industriell partner før forrige ukes store nyhet dro godt i aksjekursen. HydrogenPro hadde nemlig signert en kontrakt for første levering av 40 elektrolysører til Mitsubishi Power Americas, Inc. Dette skal være en av de største elektrolysesystemkontraktene som noen gang er plassert.

Kjøper teknologi

Oppkjøpet i Danmark i januar i fjor med advanced surface plating – en elektrodeteknologi som gjør at elektronene er ekstremt effektive med en virkningsgrad opp mot 93% er allerede klar til å levere fullskala. Det var disse to oppkjøpene i fjor som gjorde at HydrogenPro kan kalle seg elektrolyseteknologi- og system leverandør.

— Planene våre framover er å bygge produksjonskapasitet globalt. Hva vi kaller «local presence» med produksjonskapasitet i India og vi jobber med tilsvarende forhandlinger i Europa og Amerika, sier Nygaard.

Han legger til at selskapet arbeider med globale store partnere (store leverandører som leverer komplette industrianlegg), slik at de kan sette opp produksjonsfabrikker lokalt for lokale leveranser av komplette hydrogenfabrikker.

Konsernsjef Nygaard foran teknologi i liten skala som kommersialiseres i stor skala. Foto: Torbjørn Leidal

Kvina prosjektet er egentlig et litt annerledes prosjekt

Foran oss på kontoret på Herøya sitter konsernsjef Elling Nygaard som pendler fra Oslo.

— Vi jobber i det globale markedet og nå går alle møter på teams, forteller Nygaard. Reisevirksomheten er liten, men ikke mindre enn at deler av ledelsen befinner seg i Kina i disse dager.

Man kan spørre seg om hva Kina og Kvinesdal har til felles, siden HydrogenPro er eksponert begge steder?

— Du må huske at investeringen i Kvina er litt annerledes i forhold til vårt forretningsområde, sier Nygaard. Han understreker flere ganger at forretningsområdet til HydrogenPro er å levere elektrolyseteknologi for produksjonsfabrikker som skal produsere hydrogen.

— Det gjør investeringen i Kina viktig, sier Nygaard; for der produseres elektrolysørene, gass-separatorer og annet som HydrogenPro leverer for hydrogenfabrikker – eller i samarbeid med partnere som bygger hydrogenfabrikker.

Grønn hydrogen er snart konkurransedyktig med hydrogen basert på fossil energi

HydrogenPro sitt bidrag til det grønne skifte er først og fremst å levere storskala elektrolyseteknologi for hydrogenproduksjonsfabrikker. Det gjør at man blant annet kan erstatte grå hydrogen med grønn hydrogen.

— I løpet av ett til to år vil grønn hydrogen være konkurransedyktig på pris med fossil hydrogen, sier Nygaard. Han begrunner dette med at produksjonskostnadene for grønt hydrogen synker – samtidig som CO2-avgiften og gassprisene øker.

— Kostnadene for teknologi og andre innsatsfaktorer i næringskjeden for produksjon av grønn hydrogen synker – og fabrikkene blir mer effektive, legger Nygaard til.

Global i lokal næringskjede

HydrogenPro holder til nærmest vegg-i-vegg med NEL og storkunde Yara. Likevel har Yara i første omgang valgt andre leverandører.

Er det enklere å vinne kontrakter internasjonalt enn lokalt?

— Vi jobber sammen med veldig store partnere ute, som Larsen&Toubro i India.

— India har veldig aggressive hydrogenmål – og med en enorm utbyggingstakt så vi har egentlig mange potensielle kunder og partnere globalt. Det gjør at vi følger business der businessen er – og det er globalt, sier Nygaard. Nå skal det legges til at utbyggingen til Yara på Herøya vil få flere utviklingstrinn med flere muligheter for de norske teknologileverandørene, sier han.

Kommer flere nyheter framover

HydrogenPro fikk som nevnt løft i aksjekursen forrige uke. Siden selskapet er børsnotert, er Elling Nygaard forsiktig med hva han sier. Han løfter likevel litt på sløret og gjentar at det vil komme flere nyheter fremover – både om flere kontrakter og samarbeidsavtaler.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.