Nyheter Industri
Atomkraftverket OKG i Oskarshamn. Foto: Uniper
Atomkraftverket OKG i Oskarshamn produserer hydrogen med fossilfri kjernekraft. Foto: Uniper

Atomkraftverket OKG går inn i hydrogenmarkedet som produsent og leverandør

— Den første leveransen av hydrogen produsert med fossilfri kjernekraft skal være ferdig tidlig i 2022, sier det svenske selskapet – som allerede har signert den første kontrakten.

Nå er det ikke første gang svenske OKG benytter seg av hydrogen. I  følge pressemeldingen har de lenge drevet et hydrogenanlegg på sitt eget anleggsområde, og der har de produsert hydrogengass som brukes til å kjøle ned generatoren på reaktoren Oskarshamn 3.

I dag er det imidlertid en overkapasitet på hydrogen, siden OKGs to eldste reaktorer er stengt for godt. Og det er altså denne overkapasiteten OKG nå har bestemt at de skal utnytte kommersielt.

Stort potensiale for å utvide

— I utgangspunktet dreier det seg om relativt små volumer. Men vi har kompetanse i tillegg til anlegg og infrastruktur, og jeg ser et veldig godt potensial for å utvide denne virksomheten, sier Johan Lundberg, administrerende direktør i OKG i pressemeldingen.

— Vi ser også at behovet for hydrogen vil øke gradvis, og vi har sterk støtte fra våre eiere Uniper og Fortum for å utvikle denne forretningsmuligheten, sier han.

Modernisering må til

Johan Svenningsson er administrerende direktør i Uniper
Johan Svenningsson er administrerende direktør i Uniper Sverige. Foto: Uniper

Akkurat nå moderniseres hydrogenanlegget. Blant annet må et nytt styringssystem og andre komponenter skiftes ut for å utvide driften.

— Vår ambisjon er å utvikle det voksende markedet for hydrogen sammen med Fortum. Det svenske elsystemet er tilnærmet fossilfritt, og vi har derfor gode forutsetninger for å produsere store volumer hydrogen, som vil spille en viktig rolle når Sverige endrer seg, sier Johan Svenningsson, administrerende direktør i Uniper Sverige, som sammen med Fortum eier OKG.

Fossilfri hydrogen produsert ved kjernekraft

Avtalen gjør Oskarshamn til den første kommunen i Sverige som kan tilby fossilfritt hydrogen produsert ved kjernekraft.

— Det er selvfølgelig kjempegøy. Vi vet hvor viktig rollen hydrogen vil spille for Sverige, men også at vi som kommune skal kunne oppfylle våre klimakrav. Jeg ser foran meg at hydrogengassen som produseres ved OKG også kan være nyttig på sikt i Oskarshamn når vi endrer våre næringer og transporter, sier Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.