Nyheter Nyheter
Frans Timmermans, første visepresident for Europakommisjonen, og EUs klimasjef. Foto: ANP

EU vil gjøre afrikanske land til verdensledere i hydrogeneksport

Visepresident for Europakommisjonen, Frans Timmermans ønsker å bistå afrikanske land i overgangen fra råvareeksport til kraftproduksjon.

Det har vært mye snakk i EU den siste tiden om å klimanøytralisere den europeiske økonomien, og for alvor iverksette overgangen til et hydrogenbasert energimarked. Grunnen er at EU ikke produserer nok hydrogen internt, og derfor må se på muligheten for å importere større kvanta fra land i det såkalte globale sør.

Visepresident for EU-kommisjonen, Frans Timmermans snakket derfor om Afrika-regionens potensiale for masseproduksjon og eksport av grønn hydrogen under et toppmøte mandag, skriver Euroactiv Germany

— La oss være ærlige: Vi ønsker at dere skal lede verden i produksjon av grønn hydrogen, sa Timmermans i et EU-afrikansk forretningsforum. Han ønsker å ta i bruk Afrikas store, åpne landskap, og kontinentets relativt lave energiforbruk til fordel for begge parter.

LES OGSÅ: Spår hydrogen til under 20-kroningen

— Økt velferd i Europa vil bli umulig dersom vi ikke implementerer bærekraftige utviklingsmål i Afrika. Vi er søsterkontinenter, og våre skjebner er lenket sammen, påpekte Timmermans.

Høye mål

EU har satt seg høye mål for utvidelse av grønn hydrogen som hovedenergikilde. Innen 2030 skal halve Europas hydrogenetterspørsel møtes av grønn hydrogen, og ikke av naturgass – som dominerer det nåværende markedet. Blå hydrogen vil også spille en stor rolle i fremtidens langdistansetransport og tungtransport. Det er optimisme på andre siden av Middelhavet også.

LES OGSÅ: Minuttene som forklarer hydrogens rolle i det grønne skiftet

— Dette er en anledning for oss til å demonstrere vår vilje og kunnskap som afrikanere, samt en anledning for tett samarbeid mellom alle Afrikanske nasjoner, sa Innocent Uwuijaren, CEO for Hydrogen Africa Partnership til Euractiv Germany.

Berettiget tvil

Klimaaktivister er generelt positivt innstilt til Afrikas potensiale som hydrogeneksportør.

— Et skifte fra fossil energi kan gi nytt spillerom for internasjonale relasjoner mellom Afrika og Europa, ifølge Eleonora Moro, som er spesialist på hydrogen hos tankesmien E3G.

— Skal hydrogeneventyret unngå  gamle, kolonialistiske utvinningsrelasjoner må imidlertid Europakommisjonen forplikte seg til fornybarhet, strenge standarder om bærekraft, samt støtte nye industrielle partnere, presiserte Moro.

Kilde: Euractiv Germany

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.