Nyheter Maritimt
Illustrasjon Inseanergy flytende solceller, Sub Solar. Foto: Inseanergy

Norwegian Hydrogen og Inseanergy skal lage 100% utslippsfrie løsninger til havbruksnæringen

Og med det kan oppdrettsnæringen si farvel til forurensende dieselaggregat.

Det er de to selskapene Norwegian Hydrogen AS og Inseanergy AS som i en fersk pressemelding bekrefter at de nå skal samarbeide om å utvikle utslippsfrie energiløsninger til havbruksnæringen.

Mangel på landstrøm

Jan Erik Våge Klepp, CEO Inseanergy
Jan Erik Våge Klepp, CEO Inseanergy

Inseanergy har tatt utgangspunkt i at 4 av 10 oppdrettsanlegg blir driftet med dieselaggregater som slipper ut CO2. Grunnen er ganske enkelt at de mangler landstrøm.

Selskapet har derfor utviklet et patentert, flytende solkraftverk som kan bidra til at disse anleggene produserer sin egen grønne strøm, og dermed kutter en stor andel av egne C02-utslipp.

I perioder hvor det er lite solenergiproduksjon, trengs det imidlertid et alternativ, og det er her Norwegian Hydrogen kommer inn, som produsent og leverandør av grønt hydrogen.

— Ved å kombinere vår lokale energiproduksjon fra flytende solceller med et hydrogen brenselcellesystem og grønt hydrogen fra Norwegian Hydrogen kan vi tilby en komplett utslippsfri løsning til alle «off-grid» oppdrettsanlegg, sier CEO i Inseanergy, Jan Erik Våge Klepp. Norsk havbruksnæring er allerede verdensledende på bærekraft, og når de kan kutte alle klimautslipp fra driften av sine anlegg forsterkes denne posisjonen ytterligere.

Stort potensiale: Over 400 oppdrettsanlegg – bare i Norge

Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen

I følge de to selskapene er det rundt 400 oppdrettsanlegg i Norge som mangler landstrømstilkobling. Skal man elektrifisere disse er det estimert et behov på rundt 10 tonn grønt hydrogen per anlegg per år, i tillegg til elektrisitet produsert fra Inseanergy sitt solcellekraftverk. Tar man i tillegg med servicebåter er potensialet det mangedoblede.

Totalt kan samarbeidet dermed bety leveranser på mange tusen tonn grønt hydrogen fra Norwegian Hydrogen.

— Det er ingen tvil om at dette samarbeidet kan bli kjempeviktig for oss, sier CEO i Norwegian Hydrogen, Jens Berge. Vi ser jo at grønt hydrogen og solceller utfyller hverandre bra, og kan gi våre kunder 100% utslippsfri energi. Vi tror derfor dette er noe mange oppdrettsselskap ønsker seg, og at dette også kan brukes av andre kundegrupper som ikke har tilgang til landstrøm. Her ligger det altså et kjempepotensial fremover, sier Berge i pressemeldingen.

Viktig med en landsdekkende hydrogenleverandør

— For oss var det viktig å finne en landsdekkende aktør. Det gjør at vi kan tilby våre kunder en konsistent leveranse året rundt uavhengig av hvor de er lokalisert. Slike aktører er det ikke mange av, men i Norwegian Hydrogen fant vi en god match, sier Våge Klepp fra Inseanergy.

De to selskapene fokuserer nå på hvordan de best mulig kan koble de to teknologiene og løsningene sammen. Det er dermed på jakt etter konkrete pilotprosjekter slik at de får testet og validert det utslippsfrie energisystemet i en reell driftsoperasjon.

Mao: Har du et oppdrettsanlegg som mangler landstrøm kan det altså være greit å rekke opp hånden nå.

Kilde: Pressemelding

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.