Nyheter Politikk
Statsminister Støre møtte Belgias statsminister Alexander De Croo. Foto: SMK

Norge har inngått hydrogenavtale med Belgia

NYHET: Statsminister Jonas Gahr Støre har hatt en travel dag i Brussel. Først ble det signert en intensjonsavtale med Belgia, og så var det møte med EU-kommisjonen.

Først kom meldingen om at Statsminister Jonas Gahr Støre og den belgiske statsministeren Alexander De Croo nettopp har undertegnet en intensjonsavtale om økt samarbeid innen karbonfangst og lagring, hydrogen og havvind.

— Økt samarbeid innenfor karbonfangst og -lagring, havvind og hydrogen vil være viktig for å nå de klimamålene som Norge og Belgia har satt seg, sier statsminister Støre.

— Begge land har forskningsmiljøer og bedrifter som ligger langt fremme i utviklingen av ny teknologi, grønn industri og innovative løsninger. Intensjonsavtalen bekrefter myndighetenes vilje til å legge til rette for samarbeid på disse områdene, sier statsminister Støre.

I følge Energi og Klimas reporter Alf Ole Ask sa den belgiske statsministeren at han ønsker seg strømkabel fra Norge. Siden vinterens høye strømpriser har gjort strømkabler rimelig upopulært, var imidlertid den norske statssekretæren fra Olje- og energidepartementet raskt ute med brannslukking. Han presisert at dette ikke var lovet, men at det var mer snakk om et ønske fra Belgia.

Og så EU-kommisjonen

I løpet av dagen rakk Jonas Gahr Støre også å gjennomføre et møte med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og visepresident Frans Timmermans.

I følge pressemeldingen var temaet hvordan de kunne styrke dialogen og samarbeidet mellom EU og Norge, innen klima, energi og industriell transformasjon.

EU og Norge anerkjenner at det må handles raskt om vi skal klare å kutte klimagassutslippene våre av betydning i løpet av dette tiåret. For å styrke Europas motstandskraft mot de negative konsekvensene av klimaendringer, og for å øke energiuavhengigheten, bekrefter både EU og Norge at de står ved sin tidligere beslutning om at de må samarbeide for å redusere utslippene og nå målet om klimanøytralitet innen 2050.  Dette innebærer også at forpliktelsen om å redusere klimagassutslippene med minst 55% innen 2030 sammenlignet med 1990 står ved lag.

— For å støtte våre felles ambisjoner om å kutte utslipp og skape arbeidsplasser, har Norge og EU forsterket samarbeidet og vår felles innsats for å legge til rette for etableringen av en Grønn Allianse, sier Jonas Gahr Støre. Fokuset fremover vil spesielt ligge på bærekraftig energi og industri, samt tilrettelegging av teknologi og markeder som er avgjørende for å fremskynde den grønne omstillingen, sier han blant annet i pressemeldingen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.