Nyheter Politikk
Fra venstre: Nils A. Røkke, SINTEF, Olav Bolland, NTNU, Inge R. Gran, SINTEF, Nicola Paltrinieri, NTNU, Stefania Gardarsdottir, SINTEF, Trond Johnsen, SINTEF, Kyrre Sundseth, SINTEF, Hilde Venvik, NTNU og Rannfrid Skjervold, Equinor.

Møt HYDROGENi: Et nytt forskningssenter dedikert til hydrogen og ammoniakk

I følge Sintef bevilger Olje- og energiminister Terje Aasland hele 200 millioner – riktignok fordelt over åtte år – fra Forskningsrådet til HYDROGENi.

Senteret skal samle over 50 partnere fra industri og akademia, og sammen skal de bidra til det grønne skiftet og skape arbeidsplasser.

— Hydrogen er en forutsetning for energiomstillingen globalt, i Europa og i Norge. Det vil bidra til strategisk uavhengighet i energisystemet som er et høyaktuelt tema i Europa i dag. Hydrogen kan gjøre energisystemet mer robust og hjelpe oss med å nå vårt mål om netto nullutslipp innen 2050, sier Alexandra Bech Gjørv, administrerende direktør i Sintef.

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

En industri i vekst

— Hydrogen er en industri i vekst som krever ny kunnskap og kompetanse, og HYDROGENi skal forske på hvordan man kan bygge en bærekraftig hydrogenøkonomi, sier Anne Borg, rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Senteret ønsker også å utdanne kompetente kandidater langt raskere enn i dag.

HYDROGENi

Hydrogen er en driver for det grønne skiftet

Pressemeldingen trekker videre frem hydrogen som et rent alternativ til fossilt brennstoff i varme- og elektrisitetsproduksjon, men også som erstatning for kull i industrielle prosesser, og som drivstoff i maritim sektor.

Slik designer Salt Ship Design det grønne maritime skiftet

For å realisere hydrogens fulle potensial må det imidlertid utvikles kunnskap og teknologiske løsninger, og det er altså her HYDROGENi skal komme inn.

– Vi etablerer det største akademiske forskningsprogrammet noensinne i et forskningssenter for miljøvennelig energi (FME) ved å utdanne 35 PhD/postdoc-studenter og over 100 master/bachelor-kandidater. Dette gir HYDROGENi potensialet til å tilføre en ekspertise både industri, myndigheter og akademia kan dra nytte av i lang tid fremover, sier Nils Røkke, konserndirektør for bærekraft i SINTEF Energi og direktør for HYDROGENi i pressemeldingen.

NEL støtter REPowerEU: — Vi står klare til å øke produksjonen

Norge som eksportør av bærekraftig energi

HYDROGENi skal også bidra til at Norge blir en eksportør av bærekraftig energi.

— Senteret vil få et internasjonalt nettverk og koblinger vi kan dra nytte av. Det vises også i den sterke støtten fra industrien. Vi tar derfor sikte på å etablere HYDROGENi som et fyrtårn for europeisk forskning innen hydrogen som skal bygge på vår betydelige portefølje av EU-finansierte prosjekt som skaper reell merverdi, sier Røkke.

Arbeidet med å bygge en bærekraftig hydrogenøkonomi vil fokusere på fire forskningsområder:

#1. Kostnadseffektiv og skalerbar produksjon
#2. Transport og lagring i Norge og Europa
#3. Sluttbruksteknologier
#4. Sikkerhet og materialintegritet

— For å nå målene må vi bygge på våre naturressurser, erfaring og ekspertise. Nøkkelen blir å implementere effektiv produksjon av lavutslipps hydrogen og ammoniakk i energiintensive sektorer, og det på en måte som er trygg og akseptabel, avslutter Røkke.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Røde tall gir ikke omstilling

Knut Granlund, Enova

Stortinget må ta hydrogenansvar

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Ada Martine Jakobsen, Maritime CleanTech
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.