Nyheter Politikk
Fra Zerokyst-prosjektet: Her ses Karoline og Bent Gabrielsen sammen med Erik Ianssen fra Selfa Arctic etter overleveringen av «Karoline» – verdens første batteridrevne sjark. Foto: Marius Fiskum/Selfa Arctic

Fikk 120 millioner kroner til å utvikle hydrogenelektriske fiskebåter

Zerokyst-prosjektet ble en av de store vinnerne når det gjaldt Grønn plattform-støtte i 2021. Nå forlenges satsingen, og i årets pott ligger det hele 750 millioner.

— Det er forskning og innovasjon som skaper morgendagens bærekraftige samfunn, sier næringsminister Jan Christian Vestre i pressemeldingen fra Innovasjon Norge.

Fine ord selvsagt, men dette er heldigvis litt mer enn en vanlig festtale.

Nå er det nemlig bestemt at Grønn plattform-satsingen videreføres i 2022, og potten har en størrelse som gjør at interesserte bør kjenne sin besøkelsestid.

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

Næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: NTB Kommunikasjon

750 millioner til grønn omstilling

Grønn plattform gir altså støtte til det man kaller  "forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet". Og i år øremerker regjeringen inntil 750 millioner, fordelt på 3-årige grønne samarbeidsprosjekter.

— Målet med Grønn plattform er å løse konkrete utfordringer, akselerere grønn omstilling i næringslivet og legge til rette for nye grønne verdikjeder, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Det gjør at de er ute etter samarbeidsprosjekter som kan levere de beste prosjektene, helt fra forskning og teknologiutvikling, og frem til fiks ferdige løsninger.

Slik designer Salt Ship Design det grønne maritime skiftet

Felles utlysning

Grønn plattform er en fellessatsing der Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva håper å kunne utløse større prosjekter, og da gjerne prosjekter som ikke ville fått støtte om man f.eks kun hadde søkt på en bestemt ordning.

— Samarbeid er nøkkelen til å skape de nye grønne jobbene og for å nå målet om 50 prosent økning av eksport utenom olje og gass, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge Håkon Haugli.  Grønn plattform er en viktig plattform for dette.

— Vi inviterer derfor bedrifter og forskningsmiljøer fra hele landet til å søke om støtte til samarbeidsprosjekter som løser samfunnsutfordringer og bidrar til sysselsetting, verdiskaping og fremtidig eksport, sier han.

Og han er ikke alene om oppfordre aktører til å søke:

— Vi ser frem til gode prosjektsøknader som vil bruke kompetansen og testfasilitetene i katapult-sentrene for å skape grønn industriproduksjon i Norge, sier konstituert administrerende direktør i Siva Andreas Krüger Enge.

— Behovet for forskning og innovasjon har aldri vært større, det er derfor helt avgjørende at næringslivet og forskningsinstituttene samarbeider i den grønne, digitale omstillingen, samstemmer også administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

EU skal dele ut over 300 millioner euro til grønne hydrogen-prosjekter

Kilde: Pressemelding

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.