Nyheter Politikk
Fra venstre: Wenche Pedersen (AP) – ordfører i Vadsø, Alf Normann Hansen (SV) – ordfører i Gamvik, Rolf Laupstad (AP) – Ordfører i Berlevåg, og helt til høyre Espen Olsen – informasjonssjef i Toyota. Foto: Hydrogen24

Storfint besøk i hovedstaden: — Vi er her fordi det er viktig

— Vi produserer store mengder grønn hydrogen i Berlevåg. Da må vi også sørge for at vi får utnyttet den miljøvennlige energibæreren vi faktisk har i regionen, sier tre samstemte ordførere fra Øst-Finnmark.

Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø kommune

Selv om det i dag produseres grønt hydrogen i Berlevåg, er den i all hovedsak tilpasset bruk i  maritim sektor, selv om det også snuses på tungtransport. For ordførerne i Øst-Finnmark representerer imidlertid anlegget store muligheter – og det for hele regionen.

— Hydrogensatsingen kan bli et industrieventyr som kommer hele Øst-Finnmark til gode, men da må alle trå til slik at hydrogenet faktisk blir tilgjengelig, sier Wenche Pedersen – ordfører i Vadsø kommune og styreleder i Øst-Finnmarkrådet til Hydrogen24.

Øst-Finnmarkrådet har derfor sendt en delegasjon til hovedstaden for å ha møter med bransjeaktørene, stortingspolitkerne og de aktuelle statsrådene.

Suksessfaktorene for hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Berlevåg

Å bli en spydspiss i det grønne skiftet kommer ikke av seg selv

— Det er jo slik at i enhver revolusjon så trenger du noen som går foran, og vi likte godt at næringsminister Vestre nylig uttalte at Øst-Finnmark kan bli en spydspiss i det grønne skiftet, sier Pedersen.

Wenche Pedersen, fikk også en liten tur i Miraien

— Dette rimer godt med våre egne ambisjoner, men det er ikke noe vi kan klare alene.

Vi er derfor avhengige av at myndighetene følger opp med virkemidler som gjør det mulig, sier hun.

— Vårt utgangspunkt er at man ikke kan snakke om et hydrogenknutepunkt, dersom ikke alle kan dra nytten av hydrogenet som finnes. Selv om Green Ammonia-prosjektet i første omgang handler om å fylle båter, så bør vi også benytte anledningen til å gjøre resten av Øst-Finmark grønn med hydrogenet som allerede er der, sier Pedersen.

I løpet av Oslo-besøket skal ordførerne besøke Stortinget, Næringsminister Jan Christian Vestre og Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran. 

LES OGSÅ: Dobler produktiviteten når de tilfører hydrogen

Hva ønsker de av politikerne?

Rolf Laupstad, ordfører i Berlevåg Kommune

— Som en start har vi derfor søkt om støtte til innkjøp av hydrogenbiler, og siden bilene skal gå som tjenestebiler trenger vi naturligvis fyllestasjoner i de ulike kommunene, sier Pedersen.

— Dette gjør at vi har løpende samtaler med Norwegian Hydrogen og VarangerKraft, men vi trenger også at det offentlige trer støttende til, sier Rolf Laupstad - ordfører i Berlevåg kommune, og nestleder i Øst-Finnmarkrådet.

— Når det gjelder infrastruktur, altså det å øke antall fyllestasjoner, handler det blant annet om Enova-støtte og innføring av differansekontrakter, bekrefter Kjell Richardsen - næringsutvikler i Berlevåg kommune.

— Vi har jo merket oss at Enova var flinke til å støtte elektriske lade-stasjoner og infrastruktur i Finnmark, så det er altså mulig - bare viljen er stor nok, sier han.

Før turen gikk videre til Stortinget fikk ordførerne tatt en titt på hydrogenbilen Toyota Mirai

 

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

Hvorfor er hydrogenbilene attraktive?

— Det handler i første omgang om rekkevidden, sier Laupstad. For ikke bare kan du kjøre langt uten å fylle, hydrogenbilene tåler også kulde langt bedre enn rene elbiler. For oss som bor et sted hvor du kan risikere å stå fast på fjellovergangene på grunn av uvær, er det helt avgjørende, avslutter han.

Toyota Mirai hydrogenbil har en oppgitt rekkevidde på hele 65 mil. Foto: Hydrogen24

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.