Leder

Frem med kuleramme, lommebok og synliggjør sirkulære investeringer!

 

Norges Bank varsler at rentebanen øker, lønnsoppgjøret gir høyere lønninger og prisene på råvarer og energi øker i takt med lavere tilgang. Uansett når krigen i Ukraina avsluttes, vil det ta svært mange år før internasjonal økonomi igjen er i balanse, når vi i tillegg kan legge til 2 års belastninger med korona.

Tenk nærhet

Norsk økonomi er i en særstilling, men det er tvilsomt om også vår økonomi totalt sett vil unnslippe de internasjonale konjunkturnedgangene som nødvendigvis vil komme. Derfor kan det være smart for oss som er i navet av den sirkulære økonomien å reflektere litt over fremtiden.

Når prisene på råvarer øker kraftig og tilgangen stuper, gir det markedsmuligheter for ombruk og gjenvinning. Hvis disse markedsmuligheten skal la seg utnytte, forutsetter det utsortering og lokal utnyttelse av fraksjonene. Transportkostnader styres av energiprisene og derfor vil kortreist produksjon være lønnsomt.

Kort oppsummert – hvis det finnes en tid hvor og når markedets aktører bør investere i sorteringsanlegg, system for ombruk og nasjonale bedrifter for gjenvinning av fraksjonene, er det nå.

Tiden for internasjonal handel hvor råvarefraksjoner skulle sendes verden rundt for bearbeidelse og produksjon til nye produkter er over. Legger vi til at dagens industriproduksjon til stor del er basert på maskiner og roboter og ikke menneskelig arbeidskraft, betyr det at Norge og Norden kan være konkurransedyktig i markedsområder Østen tidligere hadde konkurransefortrinn med lave lønninger.

Tenk nå

Et ordtak i finansverden sier at det er i motgangstider man skal satse. De som ser inn i glasskulen nå, vil oppdage at motgangstidene er rett rundt hjørne. Derfor er satsing på sorteringsanlegg, produksjonsbedrifter, hydrogen, biogass og teknologi relatert til disse områdene sannsynligvis smart.

Venter vi forlenge, vil kortsiktig tenkning overta og da blir det sparing og rimeligste løsning som gjelder. Da er det lite klima for investering – selv om investering i nye og kretsløpsbaserte sirkulære forretningsmodeller over tid gir best økonomisk bærekraft.

Fram med kulerammen!

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Hydrogen24

Lokalt eierskap gir medvind

Kim Noguera Gabrielli, UN Global Compact Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.