Nyheter Industri

Den nye fabrikkens skal ligge på Rafnes i Vestfold og Telemark Foto: INOVYN

INOVYN får 10 millioner fra Enova til hydrogenfabrikk

Hydrogenprosjektet Aquarius skal, som navnet tilsier, baseres på vannelektrolyse på Rafsnes i Vestfold og Telemark.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Cecilie B. Stuedal

— Hydrogen vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet. Vi er imidlertid avhengig av at innovative aktører går foran, og her har vi et prosjekt som vil redusere norske utslipp, samtidig som det bidrar til viktig teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner i produksjon av grønt hydrogen, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

— Produksjon av grønt hydrogen er en av de beste mulighetene vi har til å skape et mer bærekraftig globalt lavkarbonsamfunn, og prosjekt Aquarius er en viktig del av INEOS strategi for å ta en ledende rolle i å utvikle industriell storskala hydrogenproduksjon», sier Geir Tuft  – administrerende direktør hos INOVYN.

Grønn hydrogen

INOVYN produserer kaustisk soda og klor på Rafnes, og planlegger altså å bygge en 20MW elektrolysør som skal produsere rent hydrogen ved hjelp av elektrolyse fra vannkraft. Prosjektet vil gi en reduksjon på minst 22.000 tonn CO2pr år, og vil redusere karbonavtrykket til INEOS virksomhetene i Norge.

— Aquarius blir vårt første store norske hydrogenprosjekt og et viktig steg på veien mot INEOS mål om å eliminere klimagassutslipp innen 2050, kommenterer Geir Tuft.

—Norsk industri har allerede gjort mye for å redusere sine klimagassutslipp, og for mange krever ytterlige kutt en langsiktig og strategisk satsing på ny teknologi. Dette er INOVYN et godt eksempel på, sier Nils Kristian Nakstad – administrerende direktør i Enova.

Må innovere for å gjøre grønt hydrogen konkurransedyktig

Prosjektet krever at individuelle teknologier som vannelektrolyse, oksyklorering og brenselssystemet er samstemt. Det betyr at teknologiutviklingen ligger i å integrere vannelektrolysøren uten å forstyrre kjerneprosessen. Dette vil kreve innovasjon, testing, utvikling av nye modeller og systemer for prosesskontroll.

— Per i dag er det ikke lønnsomt å produsere grønn hydrogen. For å gjøre grønn hydrogen konkurransedyktig må derfor både investerings- og driftskostnader reduseres, sier Nakstad.

Foto: Inovyn

Hydrogen til transportsektoren

I første omgang støtter Enova forprosjektet med ti millioner kroner. Det går ut på å forberede et hovedprosjekt som går ut på å kjøpe inn en elektrolysør for å produsere hydrogen og oksygen. Som en del to til hovedprosjektet vil de i tillegg til å bygge elektrolysøren også se på muligheten for å produsere hydrogen til transportsektoren.

Europeisk satsing

INOVYNs morselskap, INEOS, har allerede en vesentlig hydrogenproduksjon.

—Aquarius er imidlertid det første i en serie prosjekter som skal avkarbonisere våre fabrikker i Norge, sier Rodney Ishak – fabrikkdirektør hos INOVYN. Vi ønsker å redusere CO2 utslippene raskt, og har et mål om minimum 30% reduksjon i 2030 sammenlignet med 2020. Støtten fra Enova er avgjørende for å utvikle og finne løsninger og håndtere de tekniske risikoene knyttet til disse prosjektene, avslutter han.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.