Nyheter Maritimt
Fra venstre: Gunnar Larsen fra HAV Group og Kristian Osnes fra HAV Hydrogen

HAV Group ASA har nå fått foreløpig godkjenning på sitt hydrogen-baserte energisystem

— Denne foreløpige godkjenningen er et stort skritt mot bruk av hydrogendrivstoff på kommersielle fartøy, sier Kristian Osnes – prosjektleder for FreeCO2ast-prosjektet og administrerende direktør i HAV Hydrogen.

— Hydrogen kan være nøkkelen for å oppnå nullutslipp i skipsfarten. For oss er derfor denne godkjenningen et viktig skritt mot kommersialisering av våre hydrogenløsninger, sier Osnes. Læringene fra den omfattende godkjenningsprosessen vil også være svært viktig for HAV Hydrogens kompetanse i å designe hydrogensystemløsninger, sier han i dagens pressemelding.

Designgodkjenning

Det er Sjøfartsdirektoratet som har gitt den foreløpige godkjenningen som gjør at prosjektet nå kan gå inn i den endelige designfasen.

Dette betyr at HAV Hydrogen endelig kan begynne å tilby sine produkter til det globale maritime markedet.

HAV Hydrogen er for øvrig et av de første selskapene som har fått godkjent et maritimt hydrogenbasert energisystem, der tanken ligger under dekk og er fylt med flytende hydrogen.

FreeCo2ast-prosjektet

I følge pressemeldingen er HAV Hydrogens energisystem en spin-off fra det banebrytende FreeCo2ast-prosjektet, som for tiden utvikler et høykapasitets hydrogensystem som kan ettermonteres på Havila Capella, et av cruiseskipene til Havila Kystruten.

FreeCo2ast-prosjektet er støttet av Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Enova. Store prosjektpartnere er blant andre Havila Kystruten og HAV Groups datterselskaper HAV Design, Norwegian Electric Systems og HAV Hydrogen, i tillegg til forskningsinstitusjonene Sintef Ocean og Prototech.

Brenselcelleprodusenten Powercell AB og tanksystemleverandør Linde Engineering GmbH har også bidratt med kunnskap og kompetanse på sine respektive områder.

— De nesten fire årene med samarbeid med interne og eksterne prosjektpartnere i FreeCo2ast-prosjektet har helt åpenbart vært en stor bidragsyter til den foreløpige designgodkjenningen. Evnen til å samarbeide tett med svært erfarne søsterselskaper som dekker både skipsdesign, elektrisk integrasjon og hydrogensystemer, gir oss et konkurransefortrinn som gruppe, sier Gunnar Larsen – administrerende direktør i HAV Group ASA i pressemeldingen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.