Nyheter Nyheter
Brannmenn i aksjon. Illustrasjonsbilde: Pexels/Pixabay

H2Konstabel skal lære brannmenn å håndtere hydrogen

I takt med at hydrogen blir stadig mer utbredt må kunnskapsnivået opp. Resultatet er treningsprogrammet H2Konstabel ved Universitetet i Sørøst-Norge(USN).

H2Konstabel fikk i mars forsterkningsmidler (les økonomisk støtte) fra Horisont2020 og Horisont Europa, for å lære norske brann og redningsetater hvordan de skal håndtere hendelser og ulykker der hydrogen er involvert.

Tatt i betraktning at bruken av hydrogen blir stadig mer utbredt er dette en god nyhet, og på universitets nettsider letter nå førsteamanuensis André Gaathaug på slørene.

De tunge hydrogenbilene kommer til Norge

Følger opp EU-prosjekt

— H2Konstabel er en forlenging av EU-prosjektet  HyResponder, som utarbeider læringsplattformer for europeiske nødetater - slik at de skal kunne håndtere hendelser og ulykker med hydrogen. Prosjektet trener blant annet opp to brannmenn fra 10 europeiske land, slik at de sammen danner et nettverk av spesialister som kan bringe erfaringene og kunnskapen videre, sier Gaathaug.

— Målet med H2Konstabel er dermed å sørge for at alle hendelser der hydrogen er involvert blir håndtert så sikkert som mulig, sier Gaathaug til USN.

Hynion: — Den travleste hydrogenstasjonen i Nord-Europa

Vil tilby både online og fysisk opplæring

Litt av utfordringen er at rundt 50 prosent av de ansatte i norske brannetater jobber deltid. Det gjør at H2Konstabel vil tilby både fysiske kurs i tillegg til onlinekurs.

— Beredskapen rundt hydrogen blir ofte høyt prioritert, og det med rette sier Gaathaug til USN. Det er likevel verdt å merke seg at erfaringen viser at dette er fullt håndterbart. Men siden hydrogen oppfører seg annerledes enn andre stoff, krever det en litt annen strategi, taktikk og teknikk, sier han.

Les hele saken på nettsidene til Universitetet i Sørøst-Norge

Nye regler skal gjøre skip med brenselceller enda sikrere

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.