Elkem-sjefen og næringsminister Vestre møtte EU-kommisjonens visepresident
I dag deltok Elkem-og Vianode-sjef Helge Aasen, EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič og næringsminister Jan Christian Vestre på et møte om Europas grønne skifte. Hovedtemaet var råvarer og batterier posisjon som vesentlige komponenter i den grønne omstillingen.
— Vi er stolte av å være nøkkelleverandører av mange avanserte materialer som er kritiske for den grønne omstillingen, og setter pris på ambisjonene om styrket politisk og industrielt samarbeid om de strategiske verdikjedene for batterier og råvarer, sier Helge Aasen i en pressemelding. Elkem har som mål å bygge Vianode til å bli en ledende produsent av bærekraftige batterimaterialer, og ser på dette som en attraktiv vekstmulighet. Markedet for batterimaterialer vokser i en eksponentiell hastighet og utvikling av bærekraftige verdikjeder er avgjørende for den grønne transformasjonen. Men skal vi få det til i Europa og i Norge trenger vi konkurransedyktige rammebetingelser, sier han.
Batterier er nøkkelen
EUs grønne avtale identifiserer batterier som en «banebrytende teknologi» i den grønne omstillingen. Bærekraftig produserte batterier vil være nøkkelen til å dekarbonisere transport- og energisektorene, redusere CO2-utslipp og skape arbeidsplasser av god kvalitet. Den globale etterspørselen etter batterier er spådd å tidobles det kommende tiåret på grunn av høyere EV-penetrasjon, stasjonær energilagring og industrielle – og maritime applikasjoner. De spådde høye volumene krever en massiv mobilisering av alle batteriinteressenter.
EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič, og næringsminister Jan Christian Vestre, har etter møtet gitt ut følgende fellesuttalelse:
— EU og Norge har et dypt og langvarig forhold som naboer og partnere, deler felles politiske mål og grunnleggende verdier, samtidig som vi er en del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen. Gitt det presserende behovet for å takle klimaendringer og sikre forsyninger av bærekraftig energi, materialer og teknologier som er medvirkende til avkarbonisering og konkurranseevnen til deres økonomier, samtidig som de øker motstandskraften til strategiske økosystemer, deler EU og Norge ambisjonen om å styrke og utvide samarbeidet. på området for råvarer og batteriverdikjeder:
Partene ble enige om følgende innledende handlingsområder:
-
Norge skal delta på ministermøtene til European Battery Alliance.
-
Norge har til hensikt å delta i og bidra til European Battery Academy.
-
De to partene vil diskutere anvendelsen av opprinnelsesreglene fastsatt i handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia for batteripakker og battericeller av norsk opprinnelse installert i elektriske kjøretøy produsert i og handlet mellom EU og Storbritannia.
-
Industrielle aktører, med støtte fra de europeiske alliansene og norske foreninger, vil utforske forretningsmuligheter med tanke på å utvikle batteri- og råvareprosjekter i Norge og EU, blant annet ved et fellesorganisert bedriftsnettverksarrangement.
-
De to partene vil arbeide for å fremme beste praksis for ressursklassifisering og kartlegging, inkludert kartlegging av mineralpotensial fra avfallskilder.
-
De to partene vil organisere et felles Tracing Net-Zero Battery Minerals-arrangement for å støtte forskning og innovasjon.
Det var EU-kommisjonens visepresident som selv sørget for at European Battery Alliance (EBA) ble opprettet i 2017, og målet var å skape en bærekraftig, innovativ og vertikalt integrert batteriverdikjede i EU. Med rundt 111 industriprosjekter under utvikling og et samlet investeringsnivå på rundt 127 milliarder euro (ved utgangen av 2021) har EU bygget et sterkt grunnlag for en robust og globalt konkurransedyktig verdikjede, som vil produsere nok batterier til nesten fullt ut. møte behovene til sin industri.
I Støre-regjeringens grønne industriløft utgjør batterier en av syv pilarer.
I tillegg vil Norge om kort tid presentere en nasjonal batteristrategi, utarbeidet i nært samarbeid med EBA. Strategien har blant annet som mål å utvikle en konkurransedyktig norsk batteriindustri som skal bidra til det europeiske økosystemet langs en hel verdikjede. Strategien inkluderer en handlingsplan for å tiltrekke og mobilisere privat kapital til å investere i batteriverdikjeden i Norge, på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Å ta en ledende posisjon innen teknologisk utvikling i batteriverdikjeden er også et sentralt element i strategien.
Kilde: Pressemelding
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!