Nyheter Industri
Celsa får Enovastøtte til ny valseovn ved produksjonsanleggene i Mo i Rana. Foto: Celsa

Enova gir 121,4 millioner til Celsa Armeringsstål

Skal bygge ny valseovn og bruke hydrogen i produksjonen av armeringsstål.

Tidligere i uken dekket vi pressekonferansen der Enova delte ut 1,12 milliarder til nye maritime hydrogenprosjekter. Der var også klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) tilstede, og vi merket oss at han sa:

«I dag har vi hatt et stort maritimt fokus, men nå står resten av industrien for tur. Der må det også tas et løft. »

Og i dag kom altså det første eksempelet på at Barth Eide har sine ord i behold:

— Fornybar hydrogen har et betydelig potensial for å redusere klimagassutslippene i industrien, så vel som i transportsektoren. Dette er et prosjekt som kan ta Celsa nærmere målet om nullutslipp i 2050 og som kan bidra til nødvendig teknologiutvikling, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

— Dette tiåret skal vi mer enn halvere norske utslipp sammenlignet med 1990, og Celsa er en bedrift som jobber for å ta oss mot dette målet. I dag får Celsa støtte til å ta i bruk hydrogen som erstatning for fossil gass ved anlegget sitt i Mo i Rana, og dette er et godt eksempel på omstillingsevne vi trenger i norsk industri. Hydrogen vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet, og jeg vil gjerne gratulere Celsa og Mo i Rana med dette grønne prosjektet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Her er Enova-vinnerne som deler 1,12 milliarder

Celsa må bli teknologiledende for å bli 100% hydrogen-basert

Celsas nye valseovn vil kunne bruke opptil 100 prosent hydrogen, og består i tillegg til en ny ovn, også av nye brennere og et nytt styringssystem.

— Dette prosjektet er viktig for at Celsa skal nå sine klimamål, sier Susanne M. Nævermo Sand, som er leder av bærekraft og strategi i Celsa Nordic og prosjektleder for hydrogen etablering hos Celsa Armeringsstål.

— Teknologien som er nødvendig for å levere kraften som trengs for vår drift på 100% hydrogen finnes ikke per i dag. Vi vil derfor bli ledende teknologisk på grønn omstilling når dette står klart, sier hun i  pressemeldingen.

— Denne prosessen krever ekstrem innovasjonskraft fra flere av våre samarbeidspartnere og har en høy spredningseffekt både inne stålindustrien, men også for andre aktører innen prosessindustrien, sier Sand. Med hydrogen som drivstoff i valseverket i Mo i Rana kan vi eliminere våre egne utslipp fra valseprosessen, og dermed redusere det totale CO2-utslippet fra produksjonsprosessen i Mo med rundt 60%. Det vil være et solid skritt fremover i det grønne skiftet, avslutter hun.

Grønt industriløft: 100 tiltak

Trenger ny teknologi - satser tungt på hydrogen

Enova støtter morgendagens energi- og klimateknologi, for at Norge skal kunne nå klimamålene for 2050. Norsk industri står dag for 23 prosent av Norges klimagassutslipp.

— I global sammenheng produserer norsk industri allerede med et lavt klimafotavtrykk, men det er ikke rom for industriens klimagassutslipp hvis vi skal nå klimamålene. Det er derfor nødvendig med store utslippskutt i årene framover. Her kan fornybar hydrogen bli en av flere løsninger, sier Nakstad.

Støtten til Celsa er en del av en stor satsing på fornybar hydrogen fra Enova.

Målet er å bidra til en sammenhengende verdikjede for fornybar hydrogen fra produksjon til sluttbruker. Til lands og til sjøs. Det siste halvåret har Enova støttet hydrogenprosjekter i industri og i maritim sektor med over 2,2 milliarder kroner.

— Det finnes i dag mange prosjekter over hele landet som planlegger å produsere, distribuere og bruke hydrogen produsert med lave eller ingen utslipp. De fleste av disse er fortsatt i startfasen. Det er risikabelt å gå først i teknologiutviklingen og det er årsaken til Enovas satsing på dette området. For vi når ikke klimamålene uten ny teknologi, sier Nakstad.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.