Nyheter Politikk
Campus Porsgrunn-USN. Foto: Nils Kalve.

— Vi ønsker å få frem flere hydrogeneksperter

— Fra høsten 2023 starter vi opp et helt nytt masterstudie innen hydrogenteknologi. Det blir kort fortalt kjemi spisset inn mot behovet fra næringslivet, sier André Gaathaug fra Universitetet i Sør-Øst Norge.

— Hydrogenteknologi er en av våre to spesialiseringer innenfor masteren «Energy and Environmental Technology», og nå ønsker vi å gå enda mer i dybden på den viktige rollen hydrogen har i det grønne skiftet, sier André Gaathaug fra Universitetet i Sør-Øst Norge.

André Vagner Gaathaug.

Oppstart høst 2023 – husk søknadsfristen

— Vi håper å få inn rundt 20 studenter på denne sivilingeniør-utdanningen innen hydrogenteknologi, og med oppstart allerede neste høst betyr det at søknadsfristen på det nye studiet er 15. april 2023, sier Gaathaug.

— Når det gjelder studieporteføljen vil den ha termodynamikk og fluordynamikk som sin teoretiske base. Vi har allerede et fag som heter forbrenning og prosess-sikkerhet, og her blir det med andre en god del hydrogensikkerhet. I tillegg kommer det et nytt fag som vi kaller for hydrogensystemer, sier Gaathaug.

— Der vil vi blant annet regne på utstyr til prosessberegning av hydrogenprosesser, men vi vil også se på elektrokjemi for brenselceller og elektrolyse, lage matematiske modeller og prøve å sette ting i sammenheng.

Her vi vil også se nærmere på spesielle sikkerhetsutfordringer basert på vår kjennskap til dagens forskning og utviklingsprosjekter.

— Vi vil også  gi et mer overordnet energiperspektiv, der vi ser på verdens energisituasjon i dag og hvilken utvikling vi tror vil komme i fremtiden,  for så å anslå hydrogenets plass i dette bildet, sier Gaathaug.

— Her vil også andre energibærere komme inn, og her er ammoniakk et eksempel. Da vil det være naturlig å vurdere dette mot applikasjoner fra industrien, ombord i båter, eller i transportbransjen, sier han.

Her trener de på hydrogensikkerhet på Herøya – bli med du også

Praktisk rettet

— Noe av det jeg syns er mest spennende er at man i det nest siste semesteret vil få et hydrogenprosjekt (10 studiepoeng) knyttet til relevant industri eller forskningsprosjekt, sier Gaathaug.

— Det siste semesteret vil naturlig nok gå med til å skrive selve masteroppgaven, som da må rettes mot hydrogenrelevante problemstillinger. Her er heldigvis mye spennende og ikke minst aktuelt å velge mellom, sier han.

— Norge trenger flere steder å teste nye hydrogen-løsninger

Ønsker flere bedriftspartnere

— Det er mange flinke folk i det norske hydrogenmarkedet, men samtidig er det også en kamp om de beste hodene. Vi tror derfor dette studiet vil bli tatt godt imot av bransjen, og ønsker også å samarbeide tett med de ulike aktørene, sier Gaathaug.

— Det handler blant annet om å etablere et bedriftsnettverk for å få til alt fra bedriftsbesøk og presentasjoner, men også å tilby en arena der man kan være gjesteforelesere. Vi tar også imot innspill til praktiske problemstillinger, både til prosjektoppavene og etterhvert også til masteroppgavene studentene skal gjennom, avslutter Gaathaug.

TRYKK HER FOR Å LESE MER OM STUDIET PÅ USNs NETTSIDER

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.