Matti Vikkula, adm.dir. i skandinaviske Biokraft: På vei mot fortjeneste
(14.august lanseres «BiogasIdag.se» – søsteravis til Biogassbransjen.no. Denne saken er hentet fra den kommende svenske «BiogasIdag.se».Som abonnent på en av våre nettaviser får du tilgang til de andre – også over landegrenser.)
Med bedre priser, økt produksjon og økt effektivitet kan Biokraft nå lønnsomhet allerede neste år. Det sier Matti Vikkula, administrerende direktør i Biokraft, i BiogasIdag.se sommerintervju, hvor vi stiller noen spørsmål til viktige aktører i Sverige. Intervjuet med Matti Vikkula finner sted samme morgen som Biokraft har lagt frem sin rapport for andre kvartal 2023.
Til tross for noe redusert salg, 82,0 GWh, mot 82,2 GWh i tilsvarende periode i fjor, økte inntektene med 17,7 % til i overkant av 135 millioner SEK. Det er fortsatt et stykke igjen før de svarte tallene, men driftsunderskuddet holdt seg på 6,2 millioner svenske kroner, mot 17,7 millioner svenske kroner i tilsvarende kvartal i fjor.
https://avfall2resurs.se/2023/06/29/biokrafts-siktar-pa-3-twh-prouduktionscapacitat-till-2030/
Nedetid bak redusert volum
– Stoppet i Korea var planlagt av kunden. I Norge startet det med en planlagt nedstengning, som deretter ble fulgt av en ikke planlagt. Heldigvis varte det bare et par dager, noe som var kortere enn jeg trodde. Den store økningen på inntektssiden, sammenlignet med i fjor, skyldes at Energiverket fra andre halvår 2022 begynte å utbetale driftsstøtten som Riksdagen vedtok, sier Matti Vikkula.
Hva har vært det viktigste for din bransje og din bedrift de siste seks månedene?
– Det store behovet for innenlandsk biogass i Europa med tanke på Ukraina-krigen hadde stor betydning for industrien. I Sverige var det selvsagt skuffende at skattefritaket ble fjernet. Men vi jobber på en arena som er større enn Sverige. I Tyskland har gjødselbasert flytende biogass et stort potensial i grønn omlegging av tung veitransport. Skipsfart og industribruk forventes også å øke forbruket av flytende biogass, så vi ser fortsatt veldig positivt på fremtiden med store vekstmuligheter i Nord-Europa, sier Matti Vikkula.
Nytt navn og spisset forretningsidé
– Vi passerte flere viktige milepæler i løpet av andre kvartal. I tillegg har våre forretningsområder fokusert på økt effektivitet i den daglige driften, sier Matti Vikkula.
– Vi endret navn til Biokraft og i forbindelse med det spisset vi vårt forretningsidé til å være: «Biokraft skal drive lønnsomme, storskala bioraffinerier som utvinner bioenergi og plantenæring fra organisk avfall og restprodukter».
Navneendringen gjenspeiler også ambisjonen om å vokse utenfor Norden. Den ambisjonen har lagt en administrativ byrde på Biokraft, da den stiller nye krav til sertifiseringer og andre formaliteter, sammen med vanlige miljøtester. Derfor er det satt stort fokus på effektivisering av driften
– Vi etablerte datterselskaper i Tyskland for å drive to vekstprosjekter i samarbeid med et eksternt utviklingsteam og vi fikk nylig arealtilskudd til et anlegg i Perstorp, sier Matti Vikkula.
Hva tror du blir det viktigste for deg de neste seks månedene?
– Arbeidet fortsetter med å utvide virksomheten og utvikle vår prosjektportefølje til å nå en produksjonskapasitet på 1,2 TWh i 2026 og minst 3 TWh innen 2030. Driftsmessig er det fokus på effektiviseringer og vi har satt i gang en rekke forbedringsprosjekter med mål om å øke lønnsomheten og fleksibiliteten i produksjonen og fjerne flaskehalser, sier Matti Vikkula.
Økte priser inn, faste priser ut
– Ved årsskiftet 2023 var vår gjennomsnittspris 1.380 SEK per MWh. Vi anslår at våre fremtidige priser i Skandinavia, inkludert produksjonsstøtte, vil være mellom 50 og 100 prosent høyere enn vår gjennomsnittlige biometanpris i 2022, som utgjorde cirka 900 SEK per MWh. I det tyske markedet er prisnivået, inkludert sertifikater, betydelig høyere og vi forventer opptil 300 prosent høyere priser, sier Matti Vikkula.
Lønnsomhet i 2024?
Med nye priser og økt produksjon er Matti Vikkula overbevist om at Biokraft vil vise svarte tall. Hvis det ikke skjer noe uforutsett, kan det skje allerede neste år.
– Når våre anlegg på Södertörn og Mönsterås er satt i drift og har nådd rimelig kapasitet, vurderer vi at vi kommer til lønnsomhet, bekrefter Matti Vikkula.
- Project Stockholm Bio-LNG, bygging av et kondenseringsanlegg ved siden av vanlig biogassproduksjon i Södertörn, har gått inn i sluttfasen og oppstart av anlegget har pågått siden juli.
- Prosjekt Mönsterås er i en aktiv byggefase og det pågår forberedelser til bygging av bygg og kokere som starter sommeren 2023. Driftsstart er planlagt i 2024.
Hvis du måtte velge én politisk beslutning som ville påvirke virksomheten din, hva ville det vært?
– Vi vil selvfølgelig ha skattefritaket tilbake i Sverige, men det viktigste er at vi får et harmonisert regelverk for bioenergi i hele Europa, gjerne med et obligatorisk kvotesystem, som gradvis øker. I dag er regelverket fragmentert og er svært forskjellig mellom land, noe som er det motsatte av et fritt og åpent marked. et skaper problemer i hele kjeden, fra råvare til produksjon og bruk.
Sommer i Finland
Matti Vikkulas siste oppgave før reisen på ferie var å svare på spørsmål om Q-rapporten fra media og investorer.
Hva skal du på ferie?
– Jeg skal ta det med ro på landet, med min kone og mine voksne barn på hytta vår i Finland. Det er mye å gjøre i huset også.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!