Innlegg
Torbjørn Leidal, Direktør i European Resource Hub AS

Biler man ikke skal kjøre i proptech-tidsalderens hovedstad

Riksmediene fokuserer ofte på det folk flest er opptatte av. Og det er boligpriser. Og løsningen på boligpris-problemet ser ut til å være å bygge flere og høyere hus i storbyene.

Hvor bærekraftig det er å bygge flere og høyere hus i storbyene, bør spesielt avfalls- og gjenvinningsaktørene stille spørsmål ved. I Oslo har man klart kunststykket å bygge nye bydeler langs fjorden – eksempelvis Bjørvika – uten å få til avfallssug. Lite kompetente politikere kombinert med dårlig planlegging sier private utbyggere. Gjerrige utbyggere, sier ansatte i Oslo kommune.

Og der står saken.

Også gjenvinningsbedriftene på Haraldrud er bygget helt inne av høyblokker i alle retninger. Det returpunktet som er mest lastebiltrafikkert i hovedstaden er også det området med flest nye høyblokker. Akkurat det kan også Renovasjons- og gjenvinningsetatens medarbeidere se ut av vinduene mens de funderer på hva innbyggerne skal putte restavfallet i. Nå som reklameposen på Meny koster 4,75 kr – og posene til matavfall og plast er gratis.

Er den bærekraftige løsningen å bygge enda flere høyhus? Vil de nye byggene, bruken av dem og infrastrukturen gi lavere utslipp?

Sannsynligvis ikke.

En bærekraftig byutvikling i storbyene vil sannsynligvis bety utbygging av jernbane slik at folk kan bo på Hamar, i Fredrikstad og Larvik og dagpendle til jobb i Oslo på 45 minutter.

Da kan avfalls- og gjenvinningsmarkedet håndtere materialstrømmene der folk bor på en enklere måte, enn eksempelvis dagens gjenbruksstasjoner i Oslo. Dit må du kjøre bil – aller helst bil med tilhenger – for å levere den gamle sofaen fra IKEA, den ødelagte fryseboksen eller hageavfall. Og bil – med eller uten tilhenger – skal vi jo helst ikke bruke i Oslo.

Er det det vi kaller dobbeltkommunikasjon?

Etter 8 rødgrønne år i Oslo skal vi få nytt borgerlig byråd

Vil de også bruke 8 år på konseptet «gjenbruksstasjoner med biler man ikke skal kjøre – med eller uten tilhenger»? Eller klarer de å finne en lur løsning – med litt hjelp fra Renovasjons- og gjenvinningsetaten?

Jeg anbefaler en studietur til Stockholm:

Hammarby Sjøstad ble bygget helt fra (mudder)bunn for 20 år siden. Her kan du bo og leve – uten bil. Og fjernvarmen leveres blant annet fra verdens største sjøvarmepumpe. Det fungerer, hører vi fra vår svenske redaksjon som skriver fra nabolaget i våre svenske nettaviser Avfall2resurs.se og BiogasIdag.se

På motivasjonstur til våre nye, svenske kolleger ble vi også introdusert for det «hotteste» innen avfalls- og gjenvinningsmarkedet – «proptech».

Lær deg uttrykket og husk det. Property Technology. Det betyr teknologi for eiendomsutvikling som gir bærekraft. I en av fire bokser i definisjonen av «proptech-ideologien» ligger avfallshåndtering. Og den skal ikke baseres på gjenvinningsstasjonen man må – men ikke bør – kjøre bil til (med eller uten tilhenger).

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.