Nyheter Politikk
Andreas Bjelland Eriksen ble mandag utnevnt til klima- og miljøminister. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr.com CC BY-ND 2.0 DEED

Her er Norges nye klima- og miljøminister

31-åringen overtar etter Espen Barth Eide.

Andreas Bjelland Eriksen ble mandag presentert som landets nye klima- og miljøminister. Han overtar jobben når Espen Barth Eide flyttes til Utenriksdepartementet.

Hvem er han?

Bjelland Eriksen har siden i sommer delt arbeidstiden sin som statssekretær på Statsministerens kontor og Olje- og energidepartementet.

31 år gamle Bjelland Eriksen kommer fra Stavanger og er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bocconi.

Eriksen har bl.a. vært førstekonsulent/rådgiver hos Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i NVE (2017-2020) og politisk rådgiver for Næringskomiteen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fra 2020 til han ble utnevnt til statssekretær for statsminister Jonas Gahr Støre på SMK 14. oktober 2021.

Av politisk erfaring har han tidligere vært leder av AUF i Rogaland (2010-2012), sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom (2012-2013), styremedlem i Rogaland Arbeiderparti (2010-2015) og fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Rogaland (2011-2019).

Bjelland Eriksen er, sammen med Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, overlevende etter terrorangrepet på Utøya.

Overtar statssekretærer

Den nye statsråden beholder statessekretærene Ragnhild Sjoner Syrstad og Kjersti Bjørnstad.

Kristoffer André Hansen går fra jobben som politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til å bli politisk rådgiver for Bjelland Eriksen.

Store forventninger

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har store forventinger til den nye statsråden.
– Vi forventer en minister som får gjennomslag for å prioritere klima- og miljø foran kortsiktige interesser i regjeringen, sier leder Anja Bakken Riise.

Bakken Riise peker på at regjeringen har igangsatt en rekke prosesser på klima- og miljøområdet som Bjelland Eriksen nå må fullføre.

  • Matkastelov. Regjeringen har lovet å halvere matsvinnet innen 2030. En effektiv matkastelov som utfordrer dagligvarekjedene å ta ansvar for matsvinn i hele verdikjeden er en forutsetning for å nå målet, og Bjelland Eriksen kan sørge for at loven bidrar til å innfri målet.
  • Kostråd. Lavere kjøttforbruk er et stridstema i regjeringen, og ifølge statsbudsjettet er ikke saken endelig landet. Bjelland Eriksen har mulighet til å sørge for at Norge gjennomfører det klimatiltaket som har størst effekt fram mot 2030.
  • Klær og avfall. Forrige uke fikk Bjelland Eriksens nye departement en utredning om hvordan vi kan løse miljøutfordringene som kommer fra overforbruket av klær. Bjelland Eriksen kan nå sørge for en verdensledende ordning som adresserer årsaken til klima- og miljøødeleggelsene i klesindustrien, nemlig overproduksjonen.
  • Mindre bruk og kast. Å fjerne moms på reparasjon og gjenbruk er et enkelt grep den nye klima- og miljøministeren kan gjøre for å styrke sirkulærøkonomien i Norge. Jobben er stor: Norges økonomi er bare 2,4 prosent sirkulær, så her er det bare å brette opp armene.
  • Naturavtalen. Bjelland Eriksen må følge opp Naturavtalen i Montreal med konkrete og raske tiltak for å restaurere, bevare og stanse ødeleggelsen av norsk natur, som særlig overforbruk av hytter og motorveier står for.
  • Klimamålene i statsbudsjettet. Her har ministeren en formidabel oppgave. Norge kan nå klimamålene, men det krever en helt annen prioritering av klima- og miljøarbeidet enn det vi ser i forslaget til statsbudsjett.
– Til tross for Barth Eides tyngde som klima- og miljøminister, ser vi flere steder i forslaget til statsbudsjett at klima- og miljø nedprioriteres til fordel for kortsiktige interesser. Regjeringen har et felles ansvar for at Norge når sine forpliktelser på klima og miljø, og det øverste ansvaret ligger hos statsminister Jonas Gahr Støre, sier Bakken Riise

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.