Innlegg Politikk
Axel Klafstad fra GreenH er fortatter av kommentaren som opprinnelig ble publisert på hans Linkedin-side, i bakgrunnen er det et bilde fra Peter Mydske/Stortinget

Derfor er differansekontrakter et viktig verktøy for den grønne omstillingen

Nylig har flere politikere og skribenter vært ute i media og kritisert subsidier av grønn industri. Jeg mener kritikken bommer, og vil spesielt forsvare differansekontrakter som virkemiddel for grønn omstilling.

Først og fremst: Stortinget har bedt regjeringen om å komme med forslag til nye virkemidler for å få igangsatt hydrogen. Her er differansekontrakter utpekt som et viktig virkemiddel.

Dette innebærer at Staten kompenserer sluttbrukeren for merkostnaden av det grønne alternativet sammenlignet med fossilt drivstoff. Dette gjør det grønne alternativet mindre usikkert for sluttbruker – som gjør at vi kommer i gang . Men det er altså sluttbruker (den som eier skipet eller lastebilen) som blir kompensert, og kun differansen mellom det sorte og det grønne.

I hydrogenbransjen ser vi på dette som en investering fra norske myndigheter for å få i gang en fremtidig grønn industri som vil bidra med store verdier til Norge.

I sitt alternative statsbudsjett for 2024 har SV satt av én milliard over tre år til differansekontrakter. Fra denne investeringen kan den norske stat om seks år høste avkastning i form av estimerte 20 mrd. verdiskaping, 6,000 årsverk  og ikke minst: betydelige utslippskutt. I Regjeringens verdikjederapport anslås det at norskprodusert grønt hydrogen allerede i 2030 kan bidra til å kutte over en halv million tonn CO2, og nærmere fem millioner tonn CO2 i 2050.

Vår næring har også flere likhetstrekk med dagens maritime og industri-sektorer i at den er spredd langs norskekysten. Derfor mener vi at hydrogennæringen vil være instrumentell for å opprettholde sysselsetting i distriktene fremover.

— Differansekontrakter for hydrogen må følges opp, og det må skje raskt

Fremover er det også viktig at vi ikke kun måler kostnader og oppnåelser i kroner og øre. Norge er forpliktet til å kutte utslipp, og derfor mener vi at våre politikere bør måles på hvor mye utslippskutt vi oppnår for hver krone investert. Ved å måle utslippskutt per krone investert så kan vi maksimere utslippskutt og ha en bærekraftig bruk av våre felles midler.

Nå trenger vi politikere som taler miljøet og klima sin sak og leder oss inn i en ny grønn tidsalder. 

Advarer: Hydrogen blir for dyrt uten differansekontrakter

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.