Nyheter


Tar du vare på leverandørene dine?

Daglig tikker det inn meldinger om lavere salg og konkurser som folk og næringsliv flest bryr seg lite om. Det er merkelig å leve i en tid hvor lavkonjunkturens konsekvenser ikke merkes, omtales eller tas hensyn til.

Pressemeldingen fra Maskingrossistenes Forening mandag 15.april forteller at nedgangen i salg av anleggsmaskiner gikk ned med 22% første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i 2023. Vi må tilbake til koronaåret 2020 for å finne like lave salgstall.

Det konkrete eksempelet kom også denne uken. Agder-Gruppen planla å melde oppbud, men det ble konkurs i stedet. Gjelden er på hele 2,5 milliarder kroner og arbeidet med å sikre verdier er krevende, sier bobestyrer til E24.no.

For grundere som driver næringsutvikling i start-ups er problemene like store. De som sikret seg startkapital frem til 2023 da finansmarkedene fungerte, får nå utfordringer med å hente penger til videre drift. Mange må gi opp og avvikle eller la seg slå konkurs.

Dette er konsekvensene av en villet politikk. Norges Bank hevet rentene for å presse en utenlands importert prisstigning ned. Renten er det mest brukte verktøyet når prisene  går opp, slik krigen i Ukraina utløste. Men, konsekvensene blir innstramninger som igjen fører til konkurser og tap av arbeidsplasser.

Avfalls- og gjenvinningsmarkedet vil først og fremst merke dette når et gjelder næringsavfall. Når vi slutter å bygge boliger, næringsbygg, veier og tunneler går avfallsmengdene ned. Det slår inn på bunnlinjen hos de private avfallselskapene og deres leverandører – som Agder-gruppen.

Dernest vil vi se at det blir vanskeligere å få nye teknologi og løsninger, fordi de nye selskapene som skal levere dette får problemer med å sikre seg kapital til ny-utvikling. Og dette skjer i en tid hvor vi for alvor skal øke materialgjenvinningen.

For satsingsmarkedene biogass og hydrogen er tiden svært krevende. Tilgang til privat kapital er svært begrenset og støtteordningene viktige. USA gir nå bedre støtteordninger enn Europa innen hydrogen og det har ført til at norske og skandinaviske selskaper står i kø for å flytte hele eller deler av virksomheten «over-there». For biogassmarkedet vil vi se at utviklingen av den private delen kanskje går tregere.

Men, for medier og folk flest er dette noe få snakker om, fordi det dreier seg om en utvikling de færreste merker, omtaler eller tar hensyn til. Hvis ikke rentene snart settes ned vil derimot konsekvensene bli større for de fleste – både bedrifter og private. For historikere vil det være interessant å studere hvordan en villet finanspolitikk fikk konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser.

Det kan derfor være på sin plass å gi en oppfordring nå – ta vare på leverandørene dine.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.