Nyheter
Bård Stranheim er daglig leder i teknologi- og industriklyngen Powered by Telemark.

– Vi håper jo på en endring i utlysningen

Selv om Enovas krav om minsteavstand ekskluderer Herøya Industripark fra å kunne søke om støtte, så lever håpet i Grenland.

I forrige uke kunne vi fortelle om Enovas «krav til minsteavstand mellom prosjekter». Den korte historien er at Enova ikke ønsker at anleggene skal klumpe seg sammen, og de har derfor fastsatt en ekskluderingssone på 150 kilometer mellom anleggene.

Siden avstanden måles i luftlinje gjør dette at blant annet Herøya Industripark er ekskludert fra å delta i konkurransen om støtte til produksjon og infrastruktur for hydrogen som drivstoff i maritim sektor.

Kravet om minsteavstand stenger døren for Herøya

Men i Grenland har de fortsatt ikke gitt opp håpet.

– Tror ikke dette har vært tilsiktet

– Kravet til minsteavstand innebærer at en av Norges største havner ikke kan være med i denne utlysningen, sier Bård Stranheim - daglig leder i Powered by Telemark.

– Vi tror imidlertid ikke at dette har vært tilsiktet, og håper derfor på en endring i utlysningen, sier han til Hydrogen24.

Men har dere fått noen indikasjoner på at utlysningen skal endres?

– Nei, vi har ikke fått noen indikasjoner på det så langt, sier Stranheim. Det vi sier er at vi, dersom utlysningen endres, gleder oss til å kunne søke og delta i konkurransen med alt det vi har av bedrifter, allerede eksisterende infrastruktur, investeringslyst og klimautslippsreduserende potensiale, sier han.

Det viktigste er klimareduksjoner

– For oss er det naturlig ha et møte med Enova om kriteriene, men dette er så ferskt at vi fortsatt ikke har rukket å gjennomføre det, sier Stranheim.

– Generelt har vi forståelse for at man ikke vil klumpe anleggene for tett sammen, men kriteriene kan ikke gå på bekostning av hovedmålet som er å bidra til å redusere klimautslippene

Så hva gjør dere nå?.

-  I konsortiet jobber vi nå med å avklare muligheten til å kunne delta i konkurransen, men per nå avhenger det av at det blir en endring i utlysningen. Det innebærer imidlertid at vi først må ha en direkte dialog med Enova, og dit har vi som sagt ikke kommet enda.

– Per nå ser det ikke ut som det er noen vits i å søke, men vi håper jo at dette endrer seg. Politisk tror vi jo at vi vil stille sterkt siden den eksisterende infrastrukturen og ikke minst kompetansemiljøene på Herøya vil gjøre at man vil få mye svært mye ut av de offentlige støttemidlene det konkurreres om.

– Samtidig er det ingen tvil om at 5. september (fristen for å søke) kommer fort. Det gjør at det nå er fullt fokus på å mobilisere de aktuelle partnerne i klyngen - slik at de kan forberede seg på å sende en så god søknad som mulig dersom det likevel viser seg å bli aktuelt, avslutter Stranheim til Hydrogen24.

Trykk på lenken under for å lese hva Nikolai Astrup fra Høyre syns om kravet til minsteavstand. Har du lyst til å kommentere? Send til redaksjonen@hydrogen24.no.

– Dette blir for dumt, sier Nikolai Astrup

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.