nytt-om-navn
Søren Pind er ny styreleder i Biogas Danmark.

Får tidligere statsråd som ny styreleder

– Vi må bygge ut biogass for å sikre en sterk energiforsyning uavhengig av russisk gass og for å eksportere til resten av Europa, sier Søren Pind fra Biogas Danmark.

Tidligere statsråd Søren Pind erstattet i dag Henrik Høegh som ny styreleder i Biogas Danmark, og han starter med et tydelig budskap:

Danmark må utnytte sin ledende posisjon innen biogass, og potensialet for å bygge ut flere biogassanlegg er stort.

Målet er 100% innen 2030

I følge pressemeldingen utgjør biogass allerede 45% av Danmarks totale gassforbruk, noe som gjør det danske gassnettet til det grønneste i Europa.

Målet er imidlertid 100% innen 2030. Det gjør at danskene har det travelt.

– Jeg er stolt over å få stå i spissen for en energikilde som spiller en sentral rolle for å nå de danske klimamålene, men som også gjør sitt for å sikre uavhengighet fra russisk gass. Dette er helt avgjørende for sikkerhetspolitikken. Ikke bare for Danmark, men for hele EU, og det gjør at etterspørselen etter både dansk biogass og biogassteknologi er stor, sier Søren Pind.

Selv om Danmark har en ledende posisjon innen biogass i norden, er heller ikke de fornøyd med tempoet.

I følge Biogas Danmark har det ikke blitt satt nye anlegg i drift siden 2022. Det er riktignok cirka 25 anlegg under prosjektutvikling, men siden usubsidiert biogass levert gjennom gassnettet i dag beskattes på lik linje med fossilt brensel er det foreløpig stille på antallet investeringsbeslutninger.

Dansk biogass kan skape flere tusen arbeidsplasser

Et stort uutnyttet potensiale

– Både i forhold til urbant matsvinn og landbruksrester er potensialet mye større, sier Pind. Bare 35% prosent av all gjødsel brukes i dag til biogassproduksjon. Det er et stort sløsing med energi og et stort tap for klimaet, sier han.

Sol- og vindenergi kan i dag dekke litt over halvparten av Danmarks strømforbruk, noe som tilsvarer mindre enn 15% av det totale energiforbruket. Men dette forutsetter at det blåser og at solen skinner.

– Det ligger en stor oppgave i å fortelle danskene at biogass og hydrogen er de eneste CO2-nøytrale, grønne gassene, og at biogassen til og med kan lagres i de eksisterende gasslagrene og utnyttes på en vindstille grå dag, sier den nye styrelederen.

Nå starter produksjonen i Danmark

Erstatter Henrik Høegh

Søren Pind overtar altså stafettpinnen som styreleder etter Henrik Høegh, som har hatt posisjonen siden 2018. I denne perioden har Biogas Danmark doblet antall medlemmer, og representerer i følge egne opplysninger cirka 90% av biogassproduksjonen i Danmark samt tilhørende verdikjede av selskaper som investerer og yter råd, service og teknologi til industrien.

Biogas Danmark har dermed samlet hele næringen, en næring som tidligere var splittet mellom mindre landbruksrettede biogassanlegg og de større biogassgruppene.

– Jeg er stolt over den rivende utviklingen som biogassindustrien har gjennomgått i min tid som styreleder, sier Høegh. Vi har fått inn en helt ny type aktører i foreningen, så det er ingen tvil om at vi har en unik og dynamisk næring – som står veldig sterkt i dag og har stort potensiale for å fremme den grønne omstillingen både innen energi- og landbrukssektoren, sier Henrik Høegh.

Henrik Høegh er også glad for at det er satt mange sterke inntrykk på de siste årenes politiske avtaler. Senest har den grønne trepartsavtalen understreket viktigheten av biogass for bærekraftig matproduksjon.

– I mine øyne venter en gylden fremtid for biogassindustrien – spesielt fordi vi også har byggesteinene for fremtidens grønne Power-to-X-eventyr, avslutter Høegh.

Kilde: Biogas Danmark

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

En tapt mulighet for bærekraft i verdensarvfjordene

Kjellbjørn Kopperstad, Ocean Hyway Cluster
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.