Spår hydrogen til under 20-kroningen innen 2030
EU spår at prisen for grønt hydrogen vil stupe innen 2030, men da må produksjonen opp, understrekes det.
Ved å bruke fornybar strøm til å splitte hydrogen fra oksygen får man drivstoffet grønt hydrogen. Grønt hydrogen gjør det mulig for blant annet industri og langtransport å kutte utslippene, men per dags dato er det dyrere å produsere denne typen, enn blant annet grått hydrogen, som bruker olje, naturgass eller kull i prosessen.
Men høye gasspriser har drevet opp kostnadene for å lage grått hydrogen, noe som betyr at den renere teknologien kan begynne å konkurrere. Det sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under European Hydrogen Forum på mandag.
– På grunn av den nåværende økningen i gassprisene som vi ser, kan grønt hydrogen i dag til og med være billigere enn grått hydrogen, skal von der Leyen ha sagt, ifølge nettavisen Euractiv.
Mener prisen kan stupe innen 2030
Også kvoteprisen, som har nådd nye rekorder, har hatt en effekt. Euractiv skriver at de ytterligere økte kostnadene for utslippstungt drivstoff vil stimulerer markedet til å gå vekk fra dem. Dette kan potensielt gjøre det mulig for produksjonen av grønt hydrogen til å nå en skala som er mer økonomisk.
Videre opplyser de at det i 2020 kunne produseres grått hydrogen for rundt 2 euro per kilo, prisen for grønt lå på opp mot 6 euro.
Von der Leyen uttalte at kostanden for grønt hydrogen kan komme under 1,8 euro per kilo innen 2030.
– Dette målet er innen rekkevidde, sa hun.
Må til en ekstrem vekst
For å nå potensialet vil det være behov for en ekstrem økning i produksjonskapasiteten. EUs klimapolitiske sjef Frans Timmermans sa at han forventer at EU og nabolandene ville overgå målet om å installere 40 gigawatt i EU og ytterligere 40 i andre land innen 2030.
– Selv om dynamikken er der, la oss være ærlige, vi trenger fortsatt å gjøre mye, sa Timmermans.
Positivt at EU deler bransjen vurdering
Ingebjørg Telnes Wilhelmsen generalsekretær i Norsk Hydrogenforum mener det er svært positivt at EU deler bransjens vurdering om at det er mulig å få til en raskere prisreduksjon enn det en har snakket om tidligere.
Hun viser til at Det internasjonale energibyrået tidligere har gjort flere estimater for blant annet batteri, sol og vindkraft.
– Det har vist seg i ettertid at de anslagene ikke har truffet og man har sett en raskere nedgang i pris enn de forutså, sier hun.
Basert på oversikten over hydrogenprosjekter, mener Wilhemlsen at det også kan bety en raskere prisnedgang på hydrogen
Lanserte hydrogen-oversikt
Oversikten Wilhelmsen sikter til ble lansert av European Clean Hydrogen Alliance på tirsdag. Den viser alle hydrogenprosjektene som er igangsatt i Europa og omegn.
Oversikten omfatter over 750 prosjekter fra alle deler av verdikjeden, inkludert hydrogenproduksjon, overføring og distribusjon og anvendelse innen industri, transport, energisystemer og bygninger.
Over 600 av prosjektene skal være operative innen 2025.
Norge i ledelsen
På oversikten vises Norge som mørkegrønt, som gjør Norge til et av landene med flest prosjekter.
– På kartet kommer Norge veldig godt ut. Vi er mørkegrønne, som betyr at vi ligger i ledelsen, sier Wilhelmsen.
Wilhelmsen tror at noe av bakgrunnen for at Von der Leyen tør å komme med sine utspill er at de har fått en oversikt over antall prosjekter i Europa.
– Det er antall prosjekter som gir oppskalering, og igjen prisnedgang.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!