Nyheter
Et vinterkledd Narvik befester sin posisjon som strategisk knutepunkt for hydrogen.
Et vinterkledd Narvik befester sin posisjon som strategisk knutepunkt for hydrogen. Foto: Shutterstock / Narvik Hydrogen

H2-Arctic bytter navn til Narvik Hydrogen AS

Ny eier gir økte ambisjoner, men tilknytningen til Narvik består.

Håvard Hjallar fra Narvik Hydrogen
Håvard Hjallar fra Narvik Hydrogen

Torsdag 27. januar kom meldingen om at Narvikselskapet H2-Arctic får Ålesundbaserte Norwegian Hydrogen som ny majoritetseier. Selskapet vil fortsatt ha base i Narvik, og skal produsere og distribuere grønt hydrogen til bruk i tungtransport, maritim sektor og industri.

— Navneskiftet til Narvik Hydrogen er et tydelig bevis på at vi opprettholder vår regionale satsing selv om vi har økt vårt ambisjonsnivå, sier daglig leder og narviking Håvard Hjallar i pressemeldingen.

Stort potensiale

— Vi har allerede flere konkrete planer og prosjekter på gang, og ser på flere lokasjoner for produksjon og distribusjon. Det jobbes med markedsmuligheter og samarbeidsavtaler både på norsk og svensk side av grensen, og vi tror Narvik Hydrogen vil bli en sentral aktør i det raskt voksende hydrogenmarkedet, sier Hjallar videre.

Storfornøyd med partnerne

Etter emisjonen er Norwegian Hydrogen største eier med en eierandel på litt over 50%, Bergensbaserte Greenstat kom inn i 2021 og har en eierandel på 34%, mens Hjallar selv sitter på cirka 16% av selskapet. Det er en sammensetning Hjallar er svært fornøyd med.

Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen. Foto: Norwegian Hydrogen.
Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen. Foto: Norwegian Hydrogen.

— Norwegian Hydrogen har innen få år posisjonert seg for å ta en sentral rolle i det grønne skiftet gjennom sin storstilte satsing på infrastruktur for grønt hydrogen både i Norge og i utlandet. De har også en fleksibel forretningsmodell som inviterer til samarbeid med andre aktører, samtidig som de selv driver frem prosjekter hvor de selv tar ansvar for hele verdikjeder med både produksjon, distribusjon og salg av grønt hydrogen fra egne fyllestasjoner, bunkringsanlegg og container-baserte løsninger. Norwegian Hydrogen bidrar dermed med kompetanse og en finansiell styrke som vil styrke Narvik Hydrogens gjennomføringskraft, sier Hjallar.

— Greenstat er et bredt fornybarselskap med spesielt fokus på grønn hydrogenproduksjon. Selskapet er involvert som medeier i prosjekter og selskaper flere steder i Norge og har en samarbeidsorientert modell som også åpner for lokal deltakelse. Greenstat bringer også med seg et stort nettverk som sikrer tilgang til gode leverandører, noe som er attraktivt for et lokalt selskap som Narvik Hydrogen, avslutter Hjallar.

LES OGSÅ: Norwegian Hydrogen jobber for godstog på hydrogen

Hvorfor er Narvik så viktig?

— Sammen med Oslo er Narvik det eneste stedet i Norge som er en del av EUs nøkkelkorridorer for transport, sier CEO i Norwegian

Vegard Frihammer. Foto: Mona Hauglid
Vegard Frihammer, CEO i Greenstat. Foto: Mona Hauglid

Hydrogen, Jens Berge. For oss er derfor Narvik av stor strategisk betydning. Vi tror Narvik Hydrogen kan bli en betydelig aktør, ikke bare lokalt og

regionalt, men også som del av vår satsing mot Europa, sier han.

Det er en vurdering som støttes av Greenstat.

— Vi ser på Narvik som et naturlig knutepunkt for grønt hydrogen, med sin rolle som industrisenter og strategiske plassering nær svenskegrensen. Vi opplever stor entusiasme fra både lokale og regionale myndigheter og næringsliv, noe som er viktig med tanke på realisering av hydrogenprosjekter. Vi er klare for å gjøre betydelige investeringer i regionen og ser frem til å bidra til å bidra til både utslippskutt og grønn næringsutvikling, sier CEO i Greenstat, Vegard Frihammer.

Klare ambisjoner og en konkret handlingsplan

— Vi røper naturlig nok ikke alle detaljer, men at vi både skal produsere grønt hydrogen og selge dette til landtransport, maritim sektor og en del industrisegmenter i Narvik omegn og i nord-Sverige, er ingen hemmelighet, sier Berge fra Norwegian Hydrogen.

— Noen ganger er 1+1 mer enn 2, og dette er et godt eksempel på det. Vi har vært i Narvik flere ganger det siste året, og har blitt overbevist om potensialet. Når vi kombinerer våre egne initiativ med arbeidet som allerede er gjort av Håvard Hjallar og Greenstat, så skal dette bli riktig så bra, avslutter Berge.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.