Nyheter Industri
Solcelleanlegg kan bli en viktig brikke for å nå klimamålene. Bildet er fra Enapters bioenergipark i Saerbeck. Foto: Enapter

— Nå kan grønn hydrogen konkurrere med fossilt brensel, sier DH2 Energy

HyDeal España skal produsere 7,4GW fornybar hydrogen fra 9,5GW solenergi. Resultatet er et industrielt knutepunkt for å dekarbonisere stål, gjødsel og andre produkter.

De fleste hydrogenprosjektene i gigawatt-klassen fokuserer ofte på selve produksjonen – uten å gå nærmere inn på størrelsen av uttaket – og hvem som skal være kundene.

Det gjør også at de blir vanskeligere å finansiere. Men nå endrer et helt nytt spansk prosjekt på 7,4 GW fornybar hydrogen dette, skriver Rechargenews.com.

To store innkjøpere av hydrogen er med

Navnet på det nye prosjektet er HyDeal España, og skal i følge Rechargenews.com bruke 9,5GW solenergi til å drive 7,4GW med elektrolysører som vil splitte vannmolekyler til hydrogen og oksygen. Det som gjør dette interessant er at prosjektet har to store forbrukere og innkjøpere av hydrogen med som utviklere, nemlig stålprodusenten ArcelorMittal og gjødselprodusenten Fertiberia.

Dette skal gi en produksjon på 330.000 tonn hydrogen i året som skal leveres til et nytt industriknutepunkt i Asturias-regionen, Nord-Spania. Og det er altså her man må holde tungen rett i munnen, for i dette industriknutepunktet har altså de to store produsentene ArcelorMittal og Fertiberia allerede kjøpt seg inn.

LES OGSÅ: Enapter vil dekarbonisere elektrolyseproduksjonen ved hjelp av solceller

Gir hydrogenprosjektet en langsiktig verdi

— Dette gir oss en direkte sammenheng mellom den fornybare hydrogenproduksjonen i massiv skala, og vissheten om at vi har et langsiktig kundeforhold til en solid forbruker som behov produktet. Dette gir en trygghet som skaper enorme verdier for systemet, sier ArcelorMittal til Rechargenews.com.

— Vårt budskap til energibrukere er at grønt hydrogen ikke bare handler om små, lokale og dyre prosjekter. Grønn hydrogen er nå en fullverdig råvare som kan konkurrere med kull, olje og naturgass – både når det gjelder kostnader og volum. Dette gjør grønn hydrogen til et perfekt våpen i kampen mot klimakrisen og skyhøye energipriser, sier Thierry Lepercq, administrerende direktør i DH2 Energy.

Les mer på Rechargenews.com.

HyDeal España, er et joint venture mellom den spanske gassoperatøren Enagás, ArcelorMittal, Fertiberia og den spanske prosjektutvikleren DH2 Energy. Prosjektet skal starte produksjon av 200 000 tonn hydrogen innen 2026, og skal nå full kapasitet innen 2030. Da vil produksjonen ligge på et nivå som reduserer Spanias årlige klimagassutslipp med 4 %, skriver Rechargenews.com.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.