Nyheter Politikk
Jorgo Chatzimarkakis, leder i Hydrogen Europe. Foto: Hydrogen Europe

— EUs plan om at grønn hydrogen må komme fra fornybare prosjekter er meningsløs

Den strenge tilnærmingen vil virke som en bremsekloss på sektorens utvikling, sier Jorgo Chatzimarkakis – administrerende direktør i Hydrogen Europe.

I stedet burde derfor EU fulgt Indias hydrogenstrategi, sier Chatzimarkakis – som altså leder bransjeorganisasjonen Hydrogen Europe – til Rechargenews.com.

Bakgrunnen for Hydrogen Europe-sjefens krasse uttalelse er et lekket utkast fra EU-kommisjonen, som sier at «hydrogenet kun kan regnes som grønt, hvis elektrolysatorene drives av fornybarprosjekter som er mindre enn 24 måneder gamle».

Dette mener altså Hydrogen Europe-sjefen vil være ødeleggende, og han oppfordrer derfor EU til å følge Indias strategi.

Så hva går egentlig Indias strategi ut på?

I følge Rechargenews.com vil India akseptere at grønt hydrogen kan komme fra enhver fornybar energikilde, inkludert ren elektrisitet kjøpt fra kraftbørser. I motsetning til EU-forslaget ser altså Inderne helt bort fra 24-måneders kravet. India vil også frita produsenter av grønt hydrogen- og ammoniakk fra overføringskostnader for elektrisitet i 25 år.

— Kappløpet for grønn hydrogenproduksjon er i full gang, og da kan ikke Europa starte med unødig vekt på skuldrene og samtidig ha håp om å vinne, sier Hydrogen Europe-sjefen. Å opprettholde 24- måneders kravet gir derfor ingen mening.

Han påpeker at EU-forslaget ikke en gang vil tillate at hydrogen produsert fra overflødig fornybar energi skal kunne anses som grønt. Det vil derfor ikke være berettiget til statsstøtte.

I følge Rechargenews.com driver derfor Hydrogen Europe nå aktiv lobbyvirksomhet overfor EU-kommisjonen – i håp om å få dem til å endre sine forslag.

LES OGSÅ: Import av grønn og blå ammoniakk er rådyr grønnvasking

Hvorfor er EU-kommisjonen så strenge?

Bakgrunnen for de strenge kravene er i følge EU å unngå kannibalisering av fornybar energi, som ellers ville bidratt til å dekarbonisere strømnettet.

— Vi trenger en enorm mengde ekstra fornybar elektrisitetsproduksjon for å komme i mål med avkarboniseringen av dagens fossile elektrisitetsproduksjon. Dette kan bare oppnås hvis vi har strenge kriterier, heter det i utkastet til delegert lov.

Skal hydrogenet anses som grønt, bør derfor produksjonen av fornybart hydrogen derfor stimulere til utplassering av ny fornybar kraftproduksjonskapasitet (addisjonsprinsippet), skriver Rechargenews.com.

Denne saken er med andre ord definitivt ikke avgjort – vi følger utviklingen videre.

LES MER: Norsk Hydrogenforum har formalisert samarbeidet med sin tyske motpart

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.