Nyheter Industri
Grunnarbeidet med Hystars teknologi er lagt ned i SINTEFs laboratorier i Trondheim. Teknologisjef og med-gründer Alejandro Barnett og forskningsingeniør Firdaus Hendricks har lagt ned utallige timer i prosjektet. Foto: Enova

Hystar får 38,2 millioner fra Enova

Nå skal Hystar og Equinor gjennomføre pilottesting på Gassco sitt anlegg på Kårstø. Målet er at den nye teknologien skal gjøre grønt hydrogen mer konkurransedyktig.

— Hydrogen vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet. Men først er vi helt avhengig av å få ned kostnadene i produksjonen. Hystars planer kan derfor få stor betydning for å redusere klimagassutslippene, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i pressemeldingen.

Målet med det nye prosjektet er å demonstrere Hystars teknologi under relevante driftsbetingelser, slik at man kan kommersialisere teknologien.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), produktdirektør Magnus Thomassen i Hystar, konsernsjef Fredrik Mowill i Hystar og adm.direktør i Enova Nils Kristian Nakstad. Foto: Hystar

Hystars patenterte elektrolyseteknologi

— Hystar har utviklet en unik, patentert PEM elektrolyseteknologi som vil gi betydelige kostnadsreduksjoner for produksjon av grønt hydrogen. I samarbeid med SINTEF har Hystars teknologi blitt verifisert over flere tusen timers testing, sier adm. direktør i Hystar Fredrik Mowill.

Neste skritt på veien til kommersialisering er dermed pilottestingen av et komplett 1 MW anlegg på Kårstø.

—  I tillegg til Equinors og Gasscos bidrag med kunnskap og ressurser til prosjektet har støtten fra Enova vært særdeles viktig. Vi ser frem til gjennomføringen av prosjektet som vil bidra til fremskyndet bruk av grønt hydrogen i stor skala, sier Mowill.

LES MER: Se status på hydrogen- og ammoniakkfabrikken i Berlevåg

Enova: Pådriver for grønt hydrogen

Skal Norge nå klimamålene for 2050 må Enova støtte de som går foran i utviklingen av ny teknologi:

— Utslippsfri hydrogen er med stor sannsynlighet en av flere klimaløsninger for 2050. Men det gjenstår fremdeles teknologiutvikling før utslippsfritt hydrogen er konkurransedyktig, Hystar har en helt ny teknologi for produksjon av grønt hydrogen som ikke finnes på markedet i dag og som kan bidra til vesentlige kostnadsreduksjoner, sier adm. direktør i Enova Nils Kristian Nakstad i pressemeldingen.

— Men skal denne teknologien bli kommersielt tilgjengelig må både tekniske og kommersielle barrierer overkommes. Enovas piloteringsstøtte skal dermed avlaste  den teknologiske risikoen i prosjektet, sier han.

Ny elektrolyseteknikk skal gi 150% mer hydrogen!

Hystars teknologi gir lavere energibruk

Grønt hydrogen lages ved elektrolyse av vann med ren kraft. Ca. 70 prosent av kostnaden for produksjon av grønt hydrogen kommer fra kjøp av strøm. I følge pressemeldingen bruker imidlertid Hystars  tynnere membraner enn andre PEM-leverandører, og resultatet er en økt virkningsgrad og 10 prosent laverere energibruk.

Equinor og Gasscos rolle i prosjektet er som sluttbrukere av elektrolyseteknologi. Driftsbetingelsene vil derfor være basert på deres ønsker av fremtidige prosjekter innenfor hydrogenproduksjon.

— Billigere utslippsfritt hydrogen vil kunne gjøre det enklere å bruke hydrogen som fossilfri innsatsfaktor i industrielle prosesser og som utslippsfritt drivstoff i tungtransport og maritime applikasjoner. Det tekniske potensialet for utslippsreduksjoner fra hydrogen er altså stort, men for å kunne realisere dette potensialet må kostnaden for hydrogen reduseres, avslutter Nakstad i pressemeldingen.

NEL støtter REPowerEU: — Vi står klare til å øke produksjonen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.