Nyheter Politikk
Karl Petter Thorwaldsson – Sveriges næringsminister på LO og NHOs hydrogenseminar 2022 i Oslo Kongressenter. Foto: Øyvind Paulsen

— Det grønne skiftet har allerede ført til en industrirevolusjon i Sverige

Og det fine for oss svensker er at den i all hovedsak skjer i de områdene som tidligere har slitt med arbeidsløshet og fraflytting, sier Karl-Petter Thorwaldsson – Sveriges næringsminister.

— Dette er virkelig en fin tid å være næringsminster på, sa Karl-Petter Thorwaldsson fra talerstolen på LOs og NHOs felles hydrogenseminar. Den svenske industrien utvikles i et rasende tempo, og departementet får jevnlig henvendelser fra store aktører som vil investere store milliardbeløp i svensk industri.

— Dette er vi ikke alene om heller. Jeg vet at dette er en virkelighet både min norske og finske kollega kjenner seg igjen i, og grunnen er naturligvis våre tre lands unike tilgang til fossilfri elektrisitet, sier han.

Hydrogen er nøkkelen

— Det som er spesielt fint for oss svensker er at denne industrirevolusjonen i all hovedsak finner sted i Sveriges nordlige områder, steder hvor man i mange år har hatt store utfordringer med høy arbeidsløshet og fraflytting, sier Thorwaldsson.

— I dag er altså dette snudd på hodet, og Västerbotten og Norrbotten er nå blant de områdene i Sverige hvor arbeidsløsheten er lavest. Dette skyldes i all hovedsak utviklingen av den fossilfrie industrien, og ikke minst utviklingen av verdens første fossilfrie stål – hvor altså hydrogen er en helt avgjørende faktor, sier han.

Suksessfaktorene for hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Berlevåg

Kundene står i kø: Kan ta 20-30% bedre betalt for fossilfri stål

I følge Thorwaldsson er stål en av verdens største kilder til C02-utslipp, og bare i Sverige utgjør stålproduksjonen 11% av deres totale CO2-utslipp.  Siden 2016 har de derfor forsket på en ny metode der man erstatter det fossile kullet som brukes i stålproduksjonen med utslippsfritt hydrogen, og i fjor sommer ble altså den første vellykkede produksjonen fra et fullskala pilotanlegg gjennomført.

— Det vi ser er at kundene står i kø for å kjøpe det fossilfrie stålet, sier Thorwaldsson. Det gir oss ikke bare en enorm miljøgevinst, vi kan også ta oss opp mot 20-30% bedre betalt for produktet fordi etterspørselen etter fossilfri stål er så stor på verdensmarkedet, sier han.

Ny elektrolyseteknikk skal gi 150% mer hydrogen!

Fremskynder lanseringen med hele 15 år

— Etterspørselen og de gode resultatene gjør at den store stålprodusenten i Sverige, SSAB, nå har bestemt seg for å fremskynde produksjonen av fossilfritt stål i hele Norden fra 2045 til 2030. Det er altså snakk om en fremskyndelse på hele 15 år, sier Thorwaldsson, og alt skyldes at markedet ser at det er bedre økonomi å selge grønne alternativer.

— Den samme utviklingen ser vi også på andre områder. I Sverige har vi bare de siste månedene fått bekreftet tre store batterifabrikker, som vil gi over 10.000 nye arbeidsplasser. I tillegg jobbes det med å bruke kulldioksid fra fabrikkpipene til å lage flydrivstoff, og får vi til dette kan vi ende opp med at papirfabrikkene vil tjene like mye på sine utslipp som de gjør på å produsere sine kjerneprodukter. Dette gir med andre ord fantastisk muligheter som både vi i Sverige og dere i Norge bør utnytte, sier han.

— Forutsetningen for alt dette er imidlertid hydrogen, og det er snakk om store volumer, sier Thorwaldsson. Vi trenger derfor økt fokus både på produksjon og lagring av hydrogen, og her snakker jeg faktisk bare om oss i Norge og Sverige. Da er det greit å minne om at dette behovet er enda større i de landene som ikke har våre naturlige forutsetninger, og som gjerne vil frigjøres seg fra russisk gass.

— Behovet er altså enormt, og det gjør at vi i norden bør bli enda flinkere til å samarbeide over landegrensene, spesielt innen forskning og utvikling, sier han.

Hele foredraget til Thorwaldsson ser du her, han går på scenen cirka 40 minutter ut i sendingen:

Her ser du LO og NHOs gratis hydrogenseminar

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.