Nyheter Industri
Skjermdump: Green Hydrogen Systems nettside.

Nytt stort hydrogenprosjekt på vei til Norge

— Skalerbar lokal hydrogenproduksjon er den perfekte løsning i Norge, hvor store avstander og dyr frakt er en utfordring, sier Knut Førland – administrerende direktør i Liquiline.

I følge den ferske pressemeldingen har Green Hydrogen Systems nettopp signert en avtale med Liquiline om å levere elektrolyseutstyr til et nytt grønt hydrogenprosjekt i Norge – og sluttkunden er altså Dalane Energi. Men det stopper ikke der. Også Hydrogen Solutions (HYDS) og Egersund Havn er med på prosjektet.

— Vi i Green Hydrogen Systems er begeistret for at Dalane Energi har valgt vår effektive elektrolyseteknologi for deres spennende prosjekt i Norge. Vi ser frem til å jobbe med dette prosjektet sammen med Dalane Energi og vår lokale partner, Liquiline. Dette er to parter som deler vår visjon om å være pioner innen grønt hydrogen og drive en bærekraftig global energiomstilling, sier Søren Rydbirk – CCO  i Green Hydrogen Systems.

Raskere utfasing av syntetiske kuldemedium kan forenkle hydrogen i skipsfart

En kontainer = et komplett grønt hydrogenanlegg

Green Hydrogen Systems har spesialisert seg på å lage alkaliske elektrolysører til lokal hydrogenproduksjon, og ordren inkluderer levering av to GHS HyProvide® A90 elektrolysører med en samlet kapasitet på 0,9 MW for produksjon av grønt hydrogen fra fornybar elektrisitet.

Elektrolysørene skal drives av Liquiline og Dalane Energi i fellesskap, og skal i følge pressemeldingen bli plassert i en 40 fots kontainer som et komplett grønt hydrogenanlegg.

I tillegg til selve leveransen er Green Hydrogen Systems også ansvarlig for vedlikehold på stedet, samt fjernovervåking og support i en serviceavtale som løper i tre år.

Horizon 2020-prosjekt

Elektrolysatoren vil være en del av det EU-finansierte Horizon 2020-prosjektet ROBINSON, der Dalane Energi er partner. Det produserte hydrogenet skal derfor leveres til ROBINSON-prosjektet, og i tillegg selges til eksterne brukere.

På sikt har partene også som mål å skalere opp produksjonen og etablere en hydrogenbunkring for skipstrafikken i samarbeid med Egersund Havn.

Liquiline er en norskbasert gassteknologileverandør med fokus på nøkkelferdige grønne hydrogenløsninger, inkludert produksjon, distribusjon og bunkring. Liquiline har vært Green Hydrogen Systems-partner siden 2019, og dette er den andre ordren fra Green Hydrogen Systems.

Suksessfaktorene for hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Berlevåg

Kapasitet på 389 kilo grønt hydrogen

I følge pressemeldingen skal anlegget være i full drift i løpet av 1. kvartal 2023, og de bestilte elektrolysørene skal da produsere omtrent 389 kg grønt hydrogen per dag.

— Dalane Energi startet med fornybar energiforsyning på Sørvestlandet allerede i 1905. Nå blir vi det første selskapet som starter grønn hydrogenproduksjon i samme region, sier Idar Sønstabø, administrerende direktør i Dalane Energi. Vi er stolte av at vi gjør grønt hydrogen tilgjengelig, og setter Dalane på det norske hydrogenkartet, sier han.

Perfekt løsning for Norge

— Det ambisiøse ROBINSON-prosjektet er et viktig skritt for å gjøre grønt hydrogen kommersielt tilgjengelig, og et helt nødvendig bidrag i  energiomstillingen vi nå skal gjennom, sier Knut Førland, administrerende direktør i Liquiline.

— Det fine med Green Hydrogen Systems er at deres skalerbare løsninger er basert på lokal hydrogenproduksjon nær kundene. Det er en oppskrift som er perfekt for land som Norge, der det er store avstander og høye distribusjonskostnader, avslutter han.

HYDS ønsker å etablere Egersund som landets første havn med hydrogenbunkring

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.