Nyheter Politikk
Hildegunn T. Blindheim fra Norsk olje- og gass. Foto: Mats Bakken

— Bra på olje og gass, hydrogen og CCS

Men lite ambisiøst på havvind, sier Hildegunn T. Blindheim fra Norsk olje og gass.

Det tok ikke lang tid fra regjeringen la frem sin oppdaterte energimelding før tilbakemeldingene kom.

LES MER: Alt du bør vite om hydrogen i regjeringens nye melding om energipolitikk

— Aktiviteten på sokkelen gir store inntekter til fellesskapet og sikrer arbeidsplasser i hele landet. Det er derfor positivt at regjeringen viderefører hovedlinjene i olje- og gasspolitikken, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Norsk olje og gass. Samtidig skal vi nå klimamålene, og derfor er det fint at regjeringen bekrefter at elektrifisering av sokkelen fortsatt vil være det viktigste tiltaket for å redusere utslipp, sier hun.

— Norsk gassproduksjon må gå for fullt i mange tiår fremover

Hydrogen og CCS

— Både blått og grønt hydrogen er viktig for å nå nasjonale og europeiske klimamål, sier Blindheim. Regjeringen tar derfor viktige steg i riktig retning når de skal legge til rette for å etablere et marked for hydrogen. For Norge er dette en stor industriell mulighet ved at vi kan produsere hydrogen fra naturgassen vår.

Men da er det viktig at regjeringen også legger til rette for rask og effektiv tildeling av nødvendig areal til CO2-lagringen. Tildeling av nye arealer og kommersialisering av CO2-lagring på sokkelen vil også skape arbeidsplasser og bidra til å bygge opp nye verdikjeder i den norske energinæringen, sier hun.

Alt du bør vite om hydrogen i regjeringens nye melding om energipolitikk

Havvind

— Vi er likevel overrasket over at regjeringen ikke har et høyere og mer konkret ambisjonsnivå for havvind. Flere land rundt oss tallfester nå mål for deres havvindsatsing, og regjeringen burde derfor ha brukt anledningen til å sette et høyt ambisjonsnivå for å få den storstilte industrisatsingen på havvind som Norge og industrien nå trenger, sier Blindheim.

— Samtidig er det bra at regjeringen vil effektivisere konsesjonsprosessene og korte ned tiden fram mot bygging av havvindparker, at de vil utrede støtteordninger for flytende havvind og har satt i gang et arbeid med å identifisere nye områder for havvind.

Suksessfaktorene for hydrogen- og ammoniakkproduksjon i Berlevåg

Stresstesting vs. Klimarisiko

— Ellers ønsker vi forslaget om kvalitativ stresstesting opp mot finansiell klimarisiko velkommen. Olje- og gassnæringen gjør allerede grundige klimarisikoberegninger, og et gjennomgående trekk ved investeringer i olje og gass er at feltene har kort nedbetalingstid. Det går altså kort fra man starter på utbyggingen og til feltet er nedbetalt, sier Blindheim. Den korte nedbetalingstiden gjør at usikkerhet om framtidig etterspørsel langt frem i tid som følge av klimatiltak vil ha liten betydning for om feltene er lønnsomme å bygge ut nå, avslutter hun.

Kilde: Pressemelding   

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.