Nyheter Industri
Fra åpningspresentasjonen. Foto: Nel

I dag åpner Nel fabrikken på Herøya

Klokken 13:00 i dag foretar Olje- og energiminister Terje Aasland den offisielle lanseringen av verdens første helautomatiserte produksjonsanlegg for elektrolysører.

Nels konserndirektør Jon Andrè Løkke. Foto: Nel

— Elektrolysørene brukes til å produsere grønt hydrogen, og våre er de beste i verden. Dette er derfor et stort skritt i riktig retning for grønt hydrogen, sier Jon André Løkke, Nels administrerende direktør.

Skal gi en kraftig økning i bruk av grønt hydrogen

I dag utgjør grønt fornybart hydrogen bare én prosent av verdens totale industri- og mobilitetshydrogenforbruk. Nels nye anlegg på Herøya skal dermed øke denne prosentandelen så mye som mulig, og med et helt nytt og banebrytende anlegg er målet å bli verdensledende. Dette må skje samtidig som kostnaden for grønt hydrogen faller, slik at nye bruksområder åpnes og gjør grønt hydrogen til det beste alternativet for avkarbonisering.

I følge Nel er hemmeligheten oppskalering og automatisering som senker enhetskostnadene for elektrodeproduksjon kraftig.  

Nel lar seg ikke pille på nesen

Skal kutte prisen med en fjerdedel

Med det nye anlegget hevder Nel at de er på vei til å gjøre grønt fornybart hydrogen like billig, eller billigere, å produsere enn naturgassbasert hydrogen innen 2025. Det vil si at målet er å levere grønt hydrogen til $1,5/kg, og for å oppnå dette må capex reduseres til en fjerdedel av dagens nivå.

— Halvparten av innsparingene vi må gjøre, vil komme fra oppskalering og økt effektivitet i produksjonen. Resten vil komme fra stordriftsfordeler, og fra effektive industrielle partnerskap, sier Jon André Løkke i dagens melding.

— På Herøya produserer vi de beste alkaliske elektrolysørene i verden. Neste steg vil være å industrialisere vår PEM-teknologi i USA på lignende måte, sier Løkke, og legger til at Nel også investerer mye kapital i utviklingen av konsepter så store som 800 MW og utover basert på 20.100, 200 MW byggeklosser.

— Dette gir oss storskalakonsepter som lar oss optimere den totale capex og realisere synergier for å redusere kostnadene, sier Løkke.

Nel har solgt to nye fyllestasjoner

Energi og olje-ministeren kommer

Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Stortinget

Den offisielle åpningstalen holdes av Olje- og energiminister Terje Aasland klokken 13:00 i dag, og Nel følger opp med fabrikktur både i dag og i morgen for utvalgte partnere.

Der deltar også vi fra Hydrogen24, så har du noen spørsmål du vil vi skal stille er det bare å si i fra.

— Nels nye fabrikk på Herøya er et skritt i riktig retning mot en fremtid uten utslipp. I et voksende hydrogenmarked trengs det enda flere elektrolysører, og det vil være et kvalitetstegn at elektrolysørene er merket «Made in Norway»», sier energi- og oljeminister Terje Lien Aasland.

– Norge har konkurransedyktige og kompetente industrimiljøer som kan bidra til hydrogenutvikling. Ikke minst på Herøya, avslutter Aasland.

Mer om fabrikken

I følge Nel selv er de et av verdens ledende elektrolyseselskaper innen storskalaprosjekter, og lager løsninger som er bankbare med dokumenterte ytelsesgarantier.

Det nye anlegget på Herøya har i dag 500 MW produksjonskapasitet. Med ytterligere investeringer kan dette tallet stige til 2 GW, en betydelig del av de 10 GW kapasiteten Nel har som mål å nå innen 2025 - dersom markedet krever det.

Vi kommer naturligvis tilbake med mer informasjon om den nye fabrikken etter vårt besøk. 

NEL støtter REPowerEU: — Vi står klare til å øke produksjonen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.