Nyheter Industri
FOTO: wpd Offshore Sweden

Skal bruke havvind til å produsere grønn hydrogen

wpd og Lhyfe skal etablere et felles anlegg for hydrogenproduksjon i nærheten av wpds planlagte havvindpark Storgrundet, i Söderhamn kommune.

I en svensk og engelsk pressemelding bekrefter både wpd og hydrogenleverandøren Lhyfe at de har inngått en intensjonsavtale (MoU) om å etablere et anlegg for storskala hydrogenproduksjon. Selve byggingen skal starte i 2025, og målet er å være i full drift samtidig med havvindparken Storgrundet.

240 tonn hydrogen per dag

Tyske wpd er en av verdens største aktører innen vindkraft, og siden 2010 har wpd Offshore Sweden jobbet med havvindparken Storgrundet utenfor Söderhamn. Samarbeidsavtalen med den franske hydrogenleverandøren Lhyfe er dermed en god indikasjon på at begge selskapene satser tungt på grønt hydrogen.

Det grønne hydrogenanlegget skal ligge på en industritomt i Söderhamn kommune, slik at man kan hente strøm direkte fra Storgrundet havvindpark. Effekten derfra skal tilsvare 1 GW, og for å få maksimal utnyttelse av hydrogenanlegget er kapasiteten til elektrolysørene planlagt til 600 MW. Det skal i følge pressemeldingen sørge for en produksjon på rundt 240 tonn hydrogen per dag.

Tyskland er i ferd med å knuse sine egne prognoser på grønn hydrogen

Et viktig skritt i riktig retning

Gjennom å bruke elektrisiteten fra vindkraften til å produsere grønn hydrogen ønsker wpd og Lhyfe å bidra til det grønne skiftet.

— Vi er overbevist om at hydrogen er avgjørende for å klare energiomstillingen og nå Sveriges ambisiøse klimamål. Vi er derfor stolte over partnerskapet med Lhyfe, fordi de som produsent og leverandører av grønt hydrogen har den ekspertisen som trengs for å lykkes, sier Olle Hedberg, administrerende direktør i wpd Offshore Sweden.

18 hydrogenlastebiler markerer starten på revolusjonen av tysk tungtransport

Åpner for flere industrielle aktører

Et av målene med prosjektet er å tiltrekke seg flere andre industrielle aktører som kan foredle det grønne hydrogenet. Prosjektet ser også et stort potensial i å bli med i den planlagte infrastruktursatsingen Nordic Hydrogen Backbone.

— Allerede under mulighetsstudiet opplevde begge selskapene stor interesse fra industrielle aktører som produserer e-drivstoff og ammoniakk. Vi vet også at flere internasjonale selskaper vurderer å etablere seg i Sverige, så vi ser på deres interesse for våre planer som en bekreftelse på at vi er på rett sted til rett tid, sier Hedberg.

Lhyfe produserer og leverer grønn hydrogen for transport og industri. Selskapet er tilstede i 10 land (Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Danmark, Sverige, Finland, Norge, Spania og Portugal). Foto: Lhyfe.com

 

— Å bidra til storskala produksjon av grønt hydrogen krever både mot og evne, sier Björn Santana Arvidsson, Country Manager i Lhyfe. Dette hydrogenanlegget i nærheten av Storgrundet er derfor viktig for oss, fordi det bekrefter Lhyfes strategiske tilstedeværelse i det svenske markedet. Og det stopper ikke der, vi vurderer også flere grønne hydrogenanlegg i Norden, avslutter han.

— Norsk gassproduksjon må gå for fullt i mange tiår fremover

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.