Nyheter Nyheter
Greenstat og Everfuel har jobbet med prosjektet i over ett år. Foto: Everfuel

Greenstat og Everfuel vil etablere Hydrogen-hub i Agder

De to selskapene bekrefter i en pressemelding at de jobber aktivt med å etablere «Hydrogen-knutepunkt Agder», med base i Kristiansand.

Greenstat og Everfuel samarbeider med industriselskapene Elkem og Glencore Nikkelverk om et produksjonsanlegg for hydrogen på Fiskaa i Kristiansand.

Everfuel og Greenstat vil også etablere et distribusjonssenter for hydrogen rettet mot det raskt voksende markedet innen maritim sektor, samt bygg- og anleggsbransjen, lastebiler, busser og andre grønne energiforsyninger til industrielle kunder.

— Seeing is believing, sier en stolt Jon André Løkke på Nels nye fabrikk

Beliggenhet og oppstart

Everfuel og Greenstat har inngått en intensjonsavtale med Elkem om leie av tomt på Fiskaa industriområde som ligger nær Kristiansand Havn.

Beliggenheten ved havnebassenget i Kristiansand er i følge partene ideell for maritime hydrogenforsyninger, ved bruk av både container-swapping og kaskadefylling.

Selve byggingen er planlagt i to faser: 

  • Den første fasen er lagt til slutten av 2024, og består av et hydrogen-produksjonsanlegg med en 20 MW elektrolysør som skal produsere rundt 8 tonn grønt hydrogen per dag.

  • Den andre fasen, som forventes satt i drift i 2027, utvider hydrogen-anlegget til en total kapasitet på 60 MW og en produksjon på rundt 24 tonn/dag.

Scania med nytt hydrogen-prosjekt

Både anonyme og kjente partnere

I følge pressemeldingen er det flere samarbeidspartnere som ønsker å være anonyme, men som likevel har inngått intensjonsavtaler om å ta i bruk hydrogen i Kristiansand.

Samtidig har aktører som Holland-Norway Lines, FFS Marine og Arriva Shipping alle signert intensjonsavtaler om et ønsket volum komprimert hydrogen til et angitt tidspunkt fra det planlagte hydrogenproduksjonsanlegg på Fiskaa. Siden Kristiansand er et logistikknutepunkt, har også Asko Agder og Implenia signert intensjonsavtaler om å ta i bruk hydrogen fra prosjektet.

HydrogenPro: En av de største elektro-lysekontraktene noensinne

Utnytter oksygen og varme fra hydrogenproduksjonen

Produksjon av hydrogen via en elektrolyseprosess gir to bi-produkter, oksygen og varme. Det er derfor signert en intensjonsavtale med Glencore Nikkelverk for uttak av oksygen fra produksjonsanlegget.

Kombinert med en potensiell bruk av overskuddsvarme fra anlegget i samarbeid med Elkem Carbon, vil Everfuel og Greenstat skape et svært energieffektivt hydrogen-anlegg som vil kunne ta i bruk alle verdistrømmene.

Her blir det 300 hydrogenstasjoner innen 2030!

Målet er å gjøre grønt hydrogen tilgjengelig

— Utviklingen av Hydrogen-knutepunkt Agder er en bekreftelse på at Greenstat er like dedikerte som oss i å gjøre grønt hydrogen kommersielt tilgjengelig, sier Helge Skaarberg Holen, Country Manager for Everfuel i Norge.

— Dette prosjektet lar oss samarbeide med ambisiøse partnere som alle jobber med ulike måter å dekarbonisere sin virksomhet på. Vi ser frem til å utvikle konkurransedyktige hydrogenløsninger for flere formål i samarbeid med Greenstat, og til å gjøre fremfor alt maritim sektor, men også mobilitet og industri litt grønnere i Norge, sier han.

— For oss i Greenstat er det en sann glede å jobbe med dette prosjektet i vår hjemregion Agder. Sammen med Kristiansand kommune og Agder fylke har vi jo en ambisjon om å realisere "Elektric Region Agder", og å gjøre den maritime sektoren utslippsfri, sier Torstein Thorsen Ekern - daglig leder i Greenstat Energy.

— Samarbeidet med Everfuel er godt fordi de utfyller vår egen kompetanse og forretningsvirksomhet innen hydrogen. Everfuels omfattende erfaring med produksjon og distribusjon av hydrogen vil være av stor verdi for prosjektet, og koplingen til industriselskapene Elkem og Glencore Nikkelverk gjør prosjektet enda mer solid og spennende, sier Thorsen Ekern.

Enovastøtte blir avgjørende

Prosjektet er basert på et 51/49 joint venture mellom Everfuel og Greenstat, og igangsettingen er planlagt til slutten av 2024. Forutsatt at finansiering, konkretisering av avtaler og at de siste nødvendige tillatelser kommer på plass.

Et avgjørende ledd er her ENOVA-støtte, og partene har nylig sendt inn en søknad til ENOVA om investeringsstøtte for å bidra til å realisere prosjektet.

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.