Nyheter Industri
En stolt Jon André Løkke da han viste frem Nels nye helautomatiserte fabrikk for elektrolysører på Herøya i Porsgrunn. Foto: Øyvind P / Hydrogen24

Nel: Det går mot bedre rammebetingelser for elektrolysørprodusenter i EU

EU-kommisjonen og den europeiske elektrolysørindustrien har nettopp signert en felles erklæring der målet er å forbedre rammevilkårene for elektrolysørprodusenter i Europa.

Felleserklæringen ble signert av EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, som møtte Nel og andre representanter fra elektrolysørindustrien på et elektrolysetoppmøte i Brussel torsdag 5. mai.

Det var et møte som ser ut til å gi resultater.

Grønt hydrogen er uunværlig

Thierry Breton, EU-kommisær for EUs indre marked. Foto: EC Europa

— Rent hydrogen er uunnværlig for å redusere industrielle karbonutslipp og bidra til vår energiuavhengighet fra Russland, sier EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton i pressemeldingen. Vi har ingen tid å miste, og derfor er dette europeiske elektrolysetoppmøtet så beleilig.

— I dag gikk industrien med på å tidoble produksjonskapasiteten for elektrolysatorer i Europa. Det er en viktig industriell oppskalering denne kommisjonen støtter, fortsatte han.

Den nye felleserklæringen blir en viktig brikke for EUs ambisiøse «Hydrogen Accelerator», der EU skal gjøre Europa uavhengig av russisk fossilt brensel. Tiltak mot gass og råolje er allerede påbegynt, men en oppdatert RePowerEU-plan forventes å komme fra EU-kommisjonen 18. mai.

HER ER ALLE VÅRE SAKER OM REPowerEU

Kraftig etterspørsel krever kraftige tiltak

— Siden etterspørselen etter grønt hydrogen vokser ekstremt raskt, er vi glade for EU-kommisjonens vilje. Det hjelper oss med å nå våre felles mål for grønn hydrogenproduksjon og oppskalere produksjonskapasiteten for elektrolysatorer, sier administrerende direktør i Nel, Jon André Løkke.

I mars i år kunngjorde EU-kommisjonen sine økte ambisjoner om å doble EUs tidligere mål for fornybar hydrogen til 10 millioner tonn årlig produksjon, pluss ytterligere 10 millioner tonn årlig hydrogenimport.

I følge industriens egne estimater vil dette kreve en installert elektrolysørkapasitet på mellom 90 – 100 GW i Europa (avhengig av utnyttelsesgrad og effektivitet).

— Skal vi møte den forventede europeiske etterspørselen etter fornybart hydrogen er det altså ingen tvil: Kapasiteten til produksjon av elektrolysatorer må oppskaleres betydelig, sier Løkke i pressemeldingen.

— Det blir ingen «Hydrogen Accelerator» uten en akselerasjon i elektrolyserproduksjon. Det er ingen akselerasjon i produksjon av elektrolysatorer i Europa uten tilstrekkelig regulatorisk og økonomisk støtte. Kostnadseffektive og skalerbare løsninger er sentrale kvalifikasjonskriterier. Det er på tide å sette ordene i handling, og vi gleder oss derfor til 18. mai, da Kommisjonen forventes å presentere sin oppdaterte RePowerEU-plan, avslutter Løkke.

NEL støtter REPowerEU: — Vi står klare til å øke produksjonen

LES MER: 

— Seeing is believing, sier en stolt Jon André Løkke på Nels nye fabrikk

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.