Nyheter Politikk
Ursula von der Leyen_ EU
Travle dager for Ursula von der Leyen, EU-kommisjonens president. Arkivfoto: OSCAR DEL POZO / European Commission

REPowerEU: Slik skal EU erstatte russisk gass med fornybar energi og grønn hydrogen

EU-kommisjonens REPowerEU-plan skal gjøre EU uavhengig av russiske forsyninger innen 2030.

Den russiske invasjonen av Ukraina har virkelig klart kunststykket å samle og sette fart på EU. Tirsdag kveld la EU-kommisjonen frem planen for hvordan de skal kutte importen av fossile energikilder fra Russland innen 2030, og de starter med gass.

REPowerEU skal kutte behovet for russisk gass med 2/3

Frans Timmermans, første visepresident for Europakommisjonen, og EUs klimasjef. Foto: ANP

Målet med REPower EU er altså å sikre EU-landenes tilgang på rimelig, trygg og bærekraftig energi i fremtiden, samtidig som man faser ut fossilt brensel i prosessen.

— Vi kan ikke være avhengig av en leverandør som truer oss. Vi må handle nå for å motvirke de høye energiprisene, vi må skaffe oss flere gassleverandører før neste vinter, og vi må øke farten i overgangen til grønne energikilder, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

— Jo raskere vi bytter til fornybare energikilder og hydrogen, og øker energieffektiviteten, jo raskere vil vi bli uavhengige og få kontroll over vårt eget energisystem, sier hun.

— Vi må bli uavhengige i våre verdivalg, og det må skje raskt. Dette blir vanskelig, ekstremt vanskelig. Men det er mulig, sa Frans Timmermans, EU-kommisjonens visepresident.

LES OGSÅ: Høyre vil øke fokuset på hydrogen som energibærer på tog

Virkemidlene i REPowerEU

  • REPowerEU vil  fremskynde tillatelsen av nye prosjekter og redusere byråkratiet, noe som lenge har stått på ønskelisten til de private aktørene.

NYHET: Nel støtter REPowerEU, vil øke produksjonen

  • REPowerEU vil øke ambisjonsnivået fra «Fit for 55». Den forutsetter foreløpig utplassering av 900 GW vind- og solenergi innen 2030. Kommisjonen ønsker at man via vind og solenergi skal øke hastigheten på utbyggingen og skaffe en ekstra kapasitet på 80 GW for å støtte mer grønt hydrogenproduksjon.

  • REPowerEU vil iverksette et «Hydrogen Accelerator» program, som skal stimulere til ytterligere 15 millioner tonn fornybart hydrogen innen 2030 på toppen av de 5,6 millioner tonnene som allerede er forutsatt under den eksisterende hydrogenstrategien. Dette inkluder 10 millioner tonn importert hydrogen fra «ulike kilder» , samt økt produksjon på fem millioner tonn hydrogen i EU.

  • Kommisjonen lovet også å fremskynde markedsreformer for å fremme utvikling av hydrogenprosjekter og infrastruktur som lagring. De vil også øke innsats på energieffektivisering – slik at gassforbruket til oppvarming reduseres.

  • Kommisjonen vil også vurdere andre former for fossilfritt hydrogen, og nevnte spesielt atombasert.

  • Kommisjonen kommer også med råd om kompensasjon til kundene, og det inkluderer både privatpersoner og virksomheter.

— Vi har også tatt høyde for prisregulering, statsstøtte og skattetiltak som skal beskytte europeiske husholdninger og bedrifter fra effekten av de eksepsjonelt høye prisene, sier EUs energikommisær Kadri Simpson.

LES MER: Tre grunner som gjør målet om en hydrogen økonomi i EU vanskelig

Vil erstatte all russisk gass

Per i dag dekker russisk gass 40% av EUs totale gassforbruk. Den totale pakken med REPowerEU-tiltak vil, imidlertid kunne levere minst tilsvarende de 155 milliarder kubikkmeterne som EU i dag importerer av russisk gass, sier EU-kommisjonen.

Tiltakspakken ble, ikke uventet, tatt godt imot av den europeiske kraftindustrien:

— Å redusere gassimporten fra Russland med 2/3-deler i året er vanskelig, men mulig, sier Kristian Ruby – generalsekretær i Eurelectric til Rechargenews.com.

— Det forutsetter imidlertid et pålitelig elektrisitetssystem som trekker på hele spekteret av teknologier. Det er oppmuntrende at EU-kommisjonen aktivt søker å utforske potensialet i ren og fornybar, men da er det viktig at man fremskynder tillatelser og unngår forsinkelser underveis, fortsetter han.

Kilder: EU-kommisjonen, Rechargenews.com, og E24

LES OGSÅ:  Norsk Hydrogenforum har inngått partneravtale med sin tyske motpart

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.