Nyheter Politikk
EU satser tungt på hydrogen for å unnslippe fossilt drivstoff fra Russland. Foto: Wuppertal Stadtwerke

— EU overvurderer hydrogen

EU-kommisjonens forslag til å frigjøre seg fra russisk olje og gass har oversett bioenergi, mener Svebio.

Forrige uke la EU-kommisjonen frem sin energiplan REpowerEU. Planen skal vise hvordan EU raskest mulig kan bli uavhengig av import av fossilt drivstoff fra Russland. Etter Russlands invasjon av Ukraina har det kommet en rekke tiltak for å gjøre Europa mer energiuavhengig.

REPowerEU: Her er de 5 punktene du bør vite om

Overdreven tro på hydrogen

REPowerEU-planen inneholder blant annet storsatsing på hydrogen, sol- og vindkraft. Men miljøorganisasjonen Svebio mener kommisjonen har oversett det mest åpenbare alternativet.

— Biobrensel har potensiale til å raskt erstatte enda mer fossilt drivstoff, både i oppvarming, transport og industri. Ikke minst kan biobrensel og avfall erstatte fossile drivstoffkilder i fjernvarme- og strømproduksjon. Det viser de nordiske og baltiske landene allerede i praksis, sier administrerende direktør Gustav Melin , Svenska Bioenergiföreningen, Svebio.

Fast og flytende biobrensel står i dag for 60 prosent av den fornybare energien i i EU. Storsatsingen som varsles på hydrogen er urealistisk, mener Melin og peker på at den både er svært kostbar og at det vil ta mange år å realisere den.

— REPowerEU er godt nytt for alle som driver med grønt hydrogen, sier Nel

Look to Litauen

Energiplanen fra EU-kommisjonen nevner fjernvarme, blant annet med utbygging i byområder. Men planen sier ingenting om at fornybart biobrensel som erstatning for fossile kilder i fjernvarmenettet. Melin viser til Litauen som eksempel. De siste årene har landet erstattet det meste av importert russisk gass med biodrivstoff og avfall til energigjenvinning. Dette har gjort at Litauen i dag nærmest er energiuavhengig, har lavere energipriser og har skapt flere tusen arbeidsplasser.

Svebio mener EU-kommisjonen feilberegner utviklingen og at de høye prisene på fossile kilder, strøm og CO2-kvoter allerede gjør bioenergi til et hovedalternativ.

— Etterspørselen etter flis, pelles og andre biodrivstoff er veldig stor, på samme måte som etterspørselen etter bionenergiteknologi. Markedets aktører søker seg til fungerende og kostnadseffektive løsninger og det finnes mye mer bærekraftig biomasse og hente frem, sier Melin.

REPowerEU: — Dette er en kraftig vekker for norske myndigheter

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.