Nyheter Industri
Selve hydrogentanken der hydrogenet lagres. Foto: Vattenfall

Hybrit: Verdens første fjellager for fossilfritt hydrogen ble åpnet i Luleå

Bak Hybrit-prosjektet står de store selskapene SSAB, LKAB og Vattenfall, og pilotanlegget skal lagre fossilfritt hydrogen i Svartöberget i Luleå.

Hybrit-initiativet ble startet i 2016 av de tre eierne SSAB, LKAB og Vattenfall, og i dag ble altså anlegget offisielt åpnet – som det første steinlageret i sitt slag på verdensbasis. Nå skal anlegget testes løpende frem til 2024.

Men hva er det egentlig det gjør?

Som DNV gjorde et poeng av da de viste viste frem sin Hydrogen Forecast 2050-rapport, vil stål- og jernindustrien være raskt ute med å ta i bruk hydrogen:

— Vi trenger 3 ganger så mye hydrogen, sier DNV

Hydrogenlageret vil nemlig spille en svært viktig funksjon i verdikjeden for svenskenes store fokus på fossilfri jern- og stålproduksjon:

I perioder med mye vind kan man bruke vindkraft til å produsere fossilfritt hydrogen, mens man så bruker det lagrede hydrogenet når det er lite strøm.

Resultatet blir dermed en stabil produksjon av jernsopp, som er råstoffet svenskene bruker til å produsere sitt fossilfrie stål. (som forøvrig er svært etterspurt, les mer:)

— Kan ta 20-30% bedre betalt og kundene står fortsatt i kø

Slik virker det

I følge Vattenfall er teknologien for lagring av gass i et lukket bergkammer under bakken (LRC) godt utprøvd, og har vært brukt i Sør-Sverige i 20 år allerede til lagring av naturgass. Nå som det er hydrogen som skal lagres vil imidlertid lageret bli brukt mer dynamisk enn tidligere, ettersom det blir fylling og tømming i takt med hydrogenproduksjonen.

Hybrit-anlegget sett i fugleperspektiv. Foto: Vattenfall.

Selve pilotanlegget har en størrelse på 100 kubikkmeter, men dersom piloten går etter planen kan det utvides til et fullskala hydrogenlager på mellom 100.000 og 120.000 kubikkmeter.

Målet er å altså å kunne produsere fossilfritt stål. Foto: Vattenfall

Da vil det i så fall kunne lagre opptil 100 GWh elektrisitet omdannet til hydrogen, noe som er nok til å forsyne en fullstor fabrikk for jernsvamp i mellom tre og fire dager.

Ved hjelp av Hybrit-teknologien kan SSAB redusere Sveriges karbondioksidutslipp med 10 prosent. SSAB, LKAB og Vattenfall investerer totalt 259 millioner SEK i selve hydrogenlageret, fordelt på tre like deler, og det svenske energiverket bidrar med 72 millioner SEK.

Vattenfall snuser på fossilfri luftfart

Fornøyde partnere

— Hybrit er et godt eksempel på grønn teknologi og innovasjon, og viser at Sverige vil skape nye arbeidsplasser ved å lede an i kampen mot klimaendringene, sier den svenske energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbarog i pressemeldingen. Når vi bygger fremtidens energisystem, må vi både utnytte mulighetene til å lagre energi og sørge for at store energibrukere kan være fleksible i sitt forbruk. Og det er nettopp det Hybrit gjør gjennom sin unike hydrogenlagring, sier han.

Denne havvindparken får 9,3 millioner pund for å produsere hydrogen

— Vi ønsker å utvikle Hybrit slik at det passer til fremtidens strømsystem, der strømproduksjonen er mer væravhengig enn i dag, sier Andreas Regnell som er styreleder i Hybrit Development AB (HDAB) og senior visepresident i Vattenfall. Vi mener at Hybrit er svært viktig å takle krimakrisen og muliggjøre et fossilfritt liv innen en generasjon, sier han.

— SSAB har muligheten til å omstrukturere virksomheten slik at vi fjerner 10 % av Sveriges totale karbondioksidutslipp og 7 % av Finlands, og med Hybrit er vi et skritt nærmere målet. Hydrogenlagring er en viktig brikke i dette puslespillet som sikrer stabil stålproduksjon, og er en milepæl i utviklingen av Hybrit, sier Martin Pei som er CTO i SSAB.

— Hydrogen og lagring er helt sentralt i vår omstilling. Om fire år begynner Hybrit-teknologien å tas i bruk i stor skala i et første demonstrasjonsanlegg i Gällivare, og planen er da å bygge flere jernsoppanlegg. LKAB blir dermed en av Europas største hydrogenprodusenter, og denne piloten gir verdifull kunnskap for det videre arbeidet med å skape verdens første fossilfrie verdikjede innen jern- og stålindustrien, sier Lars Ydreskog, direktør for strategiske prosjekter i LKAB.

— Pilotanlegget er viktig for å kunne teste og forstå hvordan storskala hydrogenlagring fungerer. Hydrogenlagring vil være en viktig brikke i en fossilfri verdikjede for jern- og stålindustrien, men også i et fremtidig robust strømsystem, sier Klara Helstad, leder for enheten for hållbar industri i Energimyndigheten i Sverige.

Kilde: Vattenfall

 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.