Nyheter Politikk
Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Naina Helen Jåma NTB / Kommunikasjon

Regjeringen gir 528 millioner kroner for å få fart på det grønne skiftet

48 forsknings- og innovasjonsprosjekter skal blant annet utvikle ny miljøvennlig energi, og effektivisere og kutte CO2-utslipp i olje- og gass-sektoren.

— Stein for stein bygger vi energinasjonen Norge. Pengene vi bevilger til forskning og innovasjon er en viktig del av regjeringens satsing på utvikling av olje- og gassvirksomheten og grønt industriløft. Tildelingene gjør at ambisiøse bedrifter og forskningsmiljøer rundt omkring i landet kan utvikle nye løsninger innenfor havvind, hydrogen, olje og gass. Det er løsninger vi trenger for å kutte utslipp og skape gode og fremtidsrettede arbeidsplasser, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Havvind og hydrogen

Mange av prosjektene som får finansiering er basert på havvind og hydrogen. Både kunnskap og teknologi fra olje- og gassektoren driver frem fornybarsatsingen.

Fem nye prosjekter skal bidra til å utvikle bærekraftig norsk havvindnæring på norsk sokkel. To skal se på konsekvensene av storstilt havvindutbygging for henholdsvis trekkfugler, ledet av Norsk Institutt for naturforskning (NINA), og det marine økosystemet, ledet av Havforskningsinstituttet.

Aker Solutions ASA skal utvikle prefabrikasjonsprosesser som gjør det rimeligere å bygge fundamenter til flytende vindmøller. Et annet prosjekt ledet av Universitetet i Bergen skal kartlegge havbunnen for å forutsi hvor i områdene Utsira Nord og Søndre Norsjø II det er best egnet å forankre flytende havvind.

INOVYN får 10 millioner fra Enova til grønn hydrogenfabrikk

Kutte utslipp og kostnader på norsk sokkel

Innenfor olje og gass handler prosjektene blant annet om metoder og teknologi som kan redusere CO2-utslipp, avfall, kostnader og tidsbruk i ulike deler av sektoren.

For eksempel skal SAFECLEAN AS i Kristiansand utvikle nye, mer miljøvennlige avleiringsløsemidler og metoder som kan gi betydelig reduserte avfallsmengder i petroleumsindustrien, kostnadsbesparelser og redusert transportbehov.

Møt HYDROGENi: Et nytt forskningssenter dedikert til hydrogen og ammoniakk

Omstilling i energibransjen

— Kunnskap fra olje- og gassektoren og leverandørindustrien brukes også til å kutte utslipp og til å utvikle nye, grønne næringer. Vi trenger forskning og teknologiutvikling av høy kvalitet i disse bransjene, og ved å kombinere dette med allerede opparbeidet kompetanse vil vi få et viktig springbrett til omstillingen vi skal gjennom, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Blant mottagerne av støtte basert på hydrogen er NTNU og Norce (Norwegian Research Centre).

Den fulle oversikten over mottagerne får du her.

NORCE-senteret HyValue får 15 millioner

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Hydrogen24

– Hydrogen kan bli Skandinavias nye olje

Maria Hagelberg, KLM-AIRFRANCE
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.